2011. március 18., péntek

Kakaós süti levében kisütve

Ez a süti arra a szörnyű esetre való, amikor valamilyen hiba folytán nincs otthon csokoládé és mégis csokis sütit akarnánk sütni. Ma én is így jártam. Csoki nincs, leszaladni érte nincs idő. Lapozgattam az egyik kedvenc süteményes könyvemet (Nagy Süteménykönyv) és rátaláltam a megoldásra. Gyorsan összerakható, egyszerűen elkészíthető. Nem szokványos. Bár én kissé módosítottam rajta. A lényege az, hogy van egy könnyű, kakaós tésztánk és egy öntetünk hozzá. A turpisság a dologban, hogy a süti az öntetben sül ki és az öntet, miközben helyet változtat a sütés alatt, besűrűsödik, pont jó állagúra. Én azért legközelebb felturbóznám egy kis csokival, biztos, ami biztos. (Eljött a legközelebb, ki is cseréltem a fotókat és a változtatásokat dőlt betűvel jelzem, mindenkinek jobb így :)
Hozzávalók:
A tésztához:
½ bögre teljeskiőrlésű liszt
½ bögre finomliszt
1 tk sütőpor
¼ bögre kakaópor
½ bögre gyümölcscukor
½ bögre tej
50 g felolvasztott vaj
1 tojás
1/2 tábla étcsoki kis kockákra vágva
Az öntethez:
¼ bögre kakaó
1/4 bögre gyümölcscukor (szerintem ez kicsit sok)
1 bögre tej
¼ bögre víz
1/2 tábla étcsoki
Csoki vagy vaníliafagyi a tálaláshoz (el is maradhat)
A tésztához összekevertem a hozzávalókat, jól eldolgoztam. A masszát egy kivajazott formába simítottam.
Az öntethez egy láboskában összekevertem a cukrot és a kakaót, majd elkevertem a vízzel, hogy sima legyen és felforraltam. Amikor felforrt, fél percig még hagytam fortyogni, beletettem a csokit, de kisebbre vettem alatta a lángot. Ekkor oldódik ki igazán a kakaó vajtartalma. Amikor a csoki is elolvadt, apránként hozzáöntöttem a tejet  és az egészet felforraltam. Közben begyújtottam a sütőt. Végül a forró levet a formában pihenő masszára öntöttem.
A recept csak annyit ír, hogy 40 percig sütjük, hőfokról nincs adat. Én túl óvatos voltam, úgyhogy szerintem nagyjából 180°C-on (sima mezei sütő esetén) érdemes sütni.  Másodszor 50 percig sütöttem 180°C-on. Akkor jó, ha már a tésztába bökött fogpiszkálóra nem ragad tészta, amikor kihúzzuk (hústű próba). Bár én ezzel is megjártam, mert igaz, hogy nem ragadt rá tészta, de nem is sült át rendesen, vissza kellett tennem még egy kicsit. (Másodszorra már jó volt a hőfok és az idő is.)
Sütés közben az öntet levándorol a tészta alá és a tészta közben megsül. Furcsa, de nagyon tetszik. Nem szép, de életmentő volt.
Ajánlom kipróbálásra ezt a csodás sütit.
Hallottatok már lében sült süteményről?

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...