2011. március 22., kedd

Császárzsömle, királyság


Őszintén szólva kicsit kétségbe estem, hogy miről fogok ma írni, mert annyira előrelátó voltam az elmúlt napokban, hogy ma nem kellett főznöm, és még a süti is kitartott. De szerencsére a kenyér elfogyott. Nézegettem egy kenyeres könyvet és végül a ciabatta és a császárzsömle között vacilláltam. Aztán végül a zsömle mellett döntöttem, mert hamarabb elkészül. Meglepően hamar. Kicsit tartottam is tőle, hogy nem kell felfuttatni az élesztőt, nem kell keleszteni a tésztát, csak a megformázott zsömléket és azokat is csak rövid ideig. Feleslegesen aggódtam, nagyon jó lett és kb. egy óra alatt elkészült mindennel együtt. Én szokás szerint többféle lisztből sütöttem, de lehet egyszerűen csak finomlisztből is.
Hozzávalók 10-12 zsömléhez:
500 g liszt
20 g friss élesztő
250 ml langyos tej
1 tk méz
1 tojás sárgája és fehérje különválasztva
1 lapos ek só
Először kimértem a liszteket és összekevertem a sóval. Közben meglangyosítottam a tejet, majd belekevertem az élesztőt és a mézet. A liszthez először hozzáadtam a tojás fehérjét, majd a tejes keveréket és miután összegyúrtam, 8 percig dagasztottam. Majd a tésztát 12 részre osztottam, és ahogy azt Limaránál láttam, megformáztam  őket. A sütőlapon pihenő zsömlék tetejét egy éles késsel, határozott mozdulatokkal bevágtam. Fél óráig, letakarva, meleg helyen kelesztettem. Amikor megkeltek, kis vízzel elkevert tojássárgájával kentem meg a tetejüket. Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítettem, és betettem egy félig forró vízzel telt tepsit a sütő aljára. A zsömléket 20 percig sütöttem. Miután kivettem, rácson hagytam kihűlni.
Az ízén túl az a nagyszerű benne, hogy egy óra alatt elkészül. És nagyon szép.
Érdemes kipróbálni. De ne számítsunk a bolti ízre. Annál százszor jobb. (Bár ez a házilag készült péksüteményekre mind igaz.)
Szeretitek a császárzsömlét?

2 megjegyzés:

  1. Szia Katica!Ahogy ezeket a zsemléket elnézem!Szinte összeszalad a nyál a számban! Most már biztos, hogy nekem is bele kell merülnöm a sütésébe.Milyen finom is lehet vajjal megkenve, retekcsírával!!!!Hmmm.....Gratulálok! Anya

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...