Látszik, hogy nem vagyok agglegény és koleszos sem voltam. Ma nekifutottam életem első chilis babjának. Nehezítő körülmény volt, hogy csak egy szabály van a készítésénél: legyen benne bab és csípjen. Másik nehézség az volt, hogy emlékeim szerint még sosem ettem. Gondoltam csinálok hozzá egy kis tortillat is, ezt Max-nál néztem ki. Miután átolvastam pár receptet, a babbal mentem a saját fejem után. Gyorsan megvan, elég egyszerű. Fura volt konzervekből főzni.
Hozzávalók 2―3 személyre:
250 g darált hús
1 konzerv vörösbab
1 konzerv darabolt vagy egész paradicsom
1/3 doboz konzerv kukorica
2 db közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek zsír
2 kk őrölt chili
1 db szárított chili
½ kk római kömény
1 kk szurokfű
só, bors
Először meggyúrtam a tortillatésztát és a hűtőben pihentettem egy órát. Az egyik hagymát apróra vágtam és megpirítottam a zsíron. Hozzáadtam a fűszereket, a fokhagymát és egy picit tovább pirítottam. Aztán hozzáadtam a húst, sóztam, borsoztam és barnulásig sütöttem. Rádobtam a paradicsomot, a babot, a kukoricát levük nélkül és a szárított chilit vékonyan felkarikázva. Takaréklángon, fedő alatt nagyjából fél óráig főztem. A másik hagymát szálára vágtam és így kevertem a babhoz. Tovább főztem, amíg a hagyma megpuhult. Közben megsütöttem a tortillakat.
Kicsit fura volt úgy főzni, hogy nem tudom, milyennek kellene lennie. De mindegy is, a szabály az, hogy nincs szabály. Csak jó legyen és csípjen. Ideje felvenni a repertoárba.
Ti szeretitek a chilis babot?
Ránézésre ez tuti jó lett :) Szívesen meg is kóstolnám, mint "nagy" tapasztalattal bíró exkolis.
VálaszTörlésNéz be hozzám egy jó szóért, megérdemled:) http://ilikekonyha.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo.html
Az én verziómban a hús pirul először, utána kapja a chilit és a szálára vágott hagymát. Még tartalmasabb, ha a fehérbab mellé egy kis vörösbab is kerül. (a képeken fehérbabnak látszik :)
VálaszTörlésHű tényleg :) Köszi. 22:54-kor már nem voltam olyan szemfüles, hogy fehér babot írjak. És a vörös babot könnyebben is emészti a szervezet...
VálaszTörlésTiti!
VálaszTörlésKöszönöm :)