2011. március 25., péntek

Első chilis bab és tortilla


Látszik, hogy nem vagyok agglegény és koleszos sem voltam. Ma nekifutottam életem első chilis babjának. Nehezítő körülmény volt, hogy csak egy szabály van a készítésénél: legyen benne bab és csípjen. Másik nehézség az volt, hogy emlékeim szerint még sosem ettem. Gondoltam csinálok hozzá egy kis tortillat is, ezt Max-nál néztem ki. Miután átolvastam pár receptet, a babbal mentem a saját fejem után. Gyorsan megvan, elég egyszerű. Fura volt konzervekből főzni.
Hozzávalók 2―3 személyre:
250 g darált hús
1 konzerv vörösbab
1 konzerv darabolt vagy egész paradicsom
1/3 doboz konzerv kukorica
2 db közepes hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek zsír
2 kk őrölt chili
1 db szárított chili
½ kk római kömény
1 kk szurokfű
só, bors
Először meggyúrtam a tortillatésztát és a hűtőben pihentettem egy órát. Az egyik hagymát apróra vágtam és megpirítottam a zsíron. Hozzáadtam a fűszereket, a fokhagymát és egy picit tovább pirítottam. Aztán hozzáadtam a húst, sóztam, borsoztam és barnulásig sütöttem. Rádobtam a paradicsomot, a babot, a kukoricát levük nélkül és a szárított chilit vékonyan felkarikázva. Takaréklángon, fedő alatt nagyjából fél óráig főztem. A másik hagymát szálára vágtam és így kevertem a babhoz. Tovább főztem, amíg a hagyma megpuhult. Közben megsütöttem a tortillakat.
Kicsit fura volt úgy főzni, hogy nem tudom, milyennek kellene lennie. De mindegy is, a szabály az, hogy nincs szabály. Csak jó legyen és csípjen. Ideje felvenni a repertoárba.
Ti szeretitek a chilis babot?

4 megjegyzés:

  1. Ránézésre ez tuti jó lett :) Szívesen meg is kóstolnám, mint "nagy" tapasztalattal bíró exkolis.
    Néz be hozzám egy jó szóért, megérdemled:) http://ilikekonyha.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo.html

    VálaszTörlés
  2. Az én verziómban a hús pirul először, utána kapja a chilit és a szálára vágott hagymát. Még tartalmasabb, ha a fehérbab mellé egy kis vörösbab is kerül. (a képeken fehérbabnak látszik :)

    VálaszTörlés
  3. Hű tényleg :) Köszi. 22:54-kor már nem voltam olyan szemfüles, hogy fehér babot írjak. És a vörös babot könnyebben is emészti a szervezet...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...