2011. március 27., vasárnap

Vasárnapi lusta kalács


 Ezt a kalácsot a vasárnap reggeli, ágyban szürcsölgetett tejeskávé mellé álmodtam meg. Előző este egy fonott kalács fonatait töltöttem meg saját fahéjas szilvalekvárommal és úgy sütöttem ki. Az elképzelés szép volt, de az óraátállítás miatt sajnos nem sikerült kiviteleznem az ágyban, nyugodtan fogyasztást. Sőt a nyugodt sütést sem. Miközben hat kézzel sütöttem kalácsot, gyúrtam bagettet és kevertem citromos sütit, a mosógép úgy döntött, kiereszti magából a vizet. De nem a megszokott módon. Nem ott, ahol kellene neki. Maradék hetedik és nyolcadik kezemmel vizet lapátoltam a fürdőszobában, hogy el ne áztassam az alsó szomszédot. Végül minden megoldódott, de nem voltam túl kipihent. Egy nyugodt reggeli azért jól esett volna. De büszke vagyok az első kalácsomra.
Hozzávalók egy kalácshoz:
275 g finomliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
½ ek gyümölcscukor
½ tk só
125 ml langyos tej
1 tojás + 1 tojás a kenéshez
2 dkg friss élesztő
5 dkg puha vaj
½ citrom reszelt héja
3x4 tk kenhető, de nem folyós lekvár
Először összekevertem a lisztet, cukrot, sót. Egy másik tálkában elkevertem a tejet és az élesztőt. A keveréket a vajjal és a tojással a liszthez öntöttem és 5 percig gyúrtam. Letakarva, langyos helyen egy órát pihentettem.
Miután megkelt, három egyforma részére osztottam és nagyjából 40 x 10 cm-es, hosszúkás formákat nyújtottam. A formák közepére lekvárcsíkokat húztam és hosszú felüktől indulva mindegyikek feltekertem. A három hengert hármas fonással összefontam. Óvatosan, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem és 30 percig pihentettem. Közben a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra. Amikor kipihente magát, megkentem a felvert tojással és nagyjából 40 percig sütöttem.
Én amúgy is szeretem a kalácsot lekvárral, de így még jobb. Szerintem nem macerás. Nagyon finom és nagyon mutatós. Érdemes kipróbálni.
Szeretitek a fonott kalácsot?

4 megjegyzés:

  1. Én is büszke vagyok rád! Gyönyörű lett, és számomra nem kérdéses, hogy isteni is! :-)

    VálaszTörlés
  2. Húúú, ez aztán nagyon guszta! Muszáj lenne megkóstolni... A fotó is csudijó, szinte érzem a kalács illatát! Nyamm...:-) Polippá válásod alkalmából is gratulálok! :-)

    VálaszTörlés
  3. Zsó! Legközelebbi kirándulásra sütök egyet :)
    Vagy addig feltalálom a letölthető sütit :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...