2011. szeptember 1., csütörtök

VKF! 44. Számoljunk le a késztermékekkel!

A 44. VKF! kiírója Kriszta, az A'la carte Kulinária blog szerzője. A téma nagyon tetszik: számoljunk le a késztermékekkel.
Szerintem túlságosan elkényelmesedtünk és a többség már meg sem nézi, mit vesz le a polcról. Nagyon durván befolyásolnak minket a reklámok. Hiába hisszük azt, hogy én majd ellenállok. Észre sem vesszük. Ritkán ülök le a tévé elé, ennek következtében megdöbbenve látom, miket sulykolnak a népbe. Por alapú vacsi, gyümölcs ízű ásványvíz, jeges tea, tejet nem látott édességek, nem is folytatom. Ezek otthon is simán helyettesíthetők, finomabbak, olcsóbbak és nem hiszem el, hogy valakinek annyi ideje sincs főzni, hogy porból készít zöldborsó krémlevest. Persze nem vagyunk egyformák, nekem a főzés öröm, kikapcsol, szeretek vele örömet szerezni másoknak. Nekem a főzés meditáció. Van, akinek nyűg. Nem tudja mit főzzön, a családnak mindegy, de igazából válogatnak. Nem könnyű. Kis odafigyeléssel lehet változatosságot és életet vinni a konyhába.
Sokat gondolkoztam, milyen recepttel nevezzek, aztán úgy döntöttem összegyűjtöm a blogon eddig megjelent készétel-helyettesítő „termékeimet”.
Kezdjük egy jó reggelivel. Vannak, akik nem tudnak reggelizni, vannak az édes és vannak a sós reggelizők. Finom kakaó a kávé helyett? Miért csak a gyerekek isszák? Ha már délig tartó lendület, ne költsünk az agyoncsomagolt zabos kekszre, itt egy gyors zabpelyhes süti. Tele lehet pakolni mindenféle földi jóval.
Jó dolognak tartom a saját készítésű kenyeret. Itt egy alap változat. Összetevők: liszt, víz, élesztő, só. Ennyi. Persze könnyen beszélek, mert van rá időm, de igazából megéri a fáradtságot. Ha beruházunk egy gépre még könnyebb dolgunk lesz. És ha egyszer elkezdjük, nem tudunk majd leállni a variációkkal.
És mit tegyünk a kenyérre? Zöldségkrémeket, házi készítésű, májból készült májkrémet vagy saját befőzésű lekvárokat. A felvágott már nem divat :)
Tej. Nem is gondolnánk, hogy mennyire egyszerű házilag tejtermékeket előállítani. Pl. házi friss sajtot, ízlés szerint fűszerezve, vagy joghurtot, amiből egyedi gyümölcsös joghurtokat készíthetünk. Rántott sajtot nem kell ömlesztett ipari termékből készen venni, ki lehet próbálni a sajtból készült változatot is :).
A pizza sem nagy ördöngösség, és ezerszer finomabb, mint a bolti. Ráadásul azt teszünk rá, amit szeretünk és tudjuk, miből van. A futár sem szennyezi a levegőt, az áráról nem is beszélve.
Alaplé sok mindenhez használható, ha nem akarunk leveskockát használni. Itt van például a zöldségalaplé. Vagy a megmaradt húslevest a mélyhűtőben is pihentethetjük.
Ha egy kis édességre vágyunk, összedobhatunk egy nagyon egyszerű gyümölcsös joghurtos édességet, mint pl. ez a banános. De csak a kreativitásunk szabhat határt. Egy csokis-kakaós sütivel fel sem ér egy bolti keksz. Pudingot sem kell feltétlenül porból főzni, itt egy sokkal eredetibb változat. Csokipuding. Fagyi készítéshez sem kell feltétlenül fagylaltgép, elég egy mélyhűtő és egy habverő, mint az a vaníliás-csokidarabos fagyi receptjéből is látszik. Le a felesleges E-kkel. A nagy hőségben felfrissít egy gyümölcsös granita, házi limonádé vagy jeges tea.
Nem a legkönnyebb, de készíthetünk otthon rétestésztát vagy leveles tésztát is. A sima tészta viszont pofonegyszerű. És azzal variáljuk, amivel csak akarjuk. A 4 tojásos tényleg lát majd tojást és a színes variációkért sem fognak már lehúzni a boltokban.
Bár kicsit több időt igényel a házi változatok elkészítése, százszor finomabb, az árukról nem is beszélve. Arról sem szabad megfeledkezni, mennyire jól esik az ember lányának/fiának egy dicsérő szó vagy egy jóllakott, elégedett arc :)
Tessék gasztroblogokat olvasgatni, rengeteg jó ötlet kering az interneten.
Remélem sikerült meggyőzni a kedves olvasót, hogy nem csak enni jó, főzni is.
Vigyázz! Kész! Főzz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...