2011. február 10., csütörtök

Csokipuding házilag


Nagyon szeretem a pudingot. Hidegen kikeverhetőt csak nomád körülmények között eszem. Emberi körülmények között inkább főzök házilag. Nem boltit. Rendeset, ami látott kakaót, vaníliát, cukrot és narancsot.
Nem bonyolult és sokkal finomabb, mint a fent említett bolti társa.
Van egy alapkrém, amit különféle hozzávalókkal lehet variálni. Íme a csokis, vagyis kakaós változat.
Hozzávalók két személyre:
2 tojás sárgája
3 csapott ek liszt (legjobb a zab- vagy kukoricaliszt)
1 púpozott ek kakaó
5 púpozott ek cukor
3 dl zsíros tej
1/2 rúd vanília vagy 1 ek vaníliás cukor vagy 1/4 kk vaníliapor
egy körömnyi narancshéj
A tejet feltettem főni a vaníliával, és a narancshéjjal. Közben a tojássárgákat habosra kevertem a cukorral. A habosra keverés azt jelenti, hogy a cukor felolvad, a krém kifehéredik és habos, könnyű lesz. Robotgéppel a legkevésbé fárasztó ez a művelet. Nagymamám mindig azt mondta:”addig kell keverni, amíg a fekete kutyából fehér nem lesz” És tényleg. Szóval miután elkészült a krém, hozzáadtam a lisztet és a kakaót. Amikor felforrt a tej, lehűtöttem és átszűrve, apránként hozzákevertem a kakaós masszához. Azért kell langyosan hozzáadni a tejet, hogy ne rántsa össze a tojást a keverékben. Aztán visszaöntöttem a lábosba és takaréklángon, folytonos keverés mellett addig főztem, amíg pudingállagú lett. Ez egy elég kritikus pont. Fontos, hogy egyfolytában keverjük. Az ember gyanútlanul kevergeti és amikor már azt hinné nem fog besűrűsödni, hirtelen felgyorsulnak az események. Amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet, lehet érezni, hogy a lábos alján megindult a halmazállapot-változás. Keverjük, hogy egyenletesen sűrűsödjön. Pár perc kell csak neki. Amikor elkészült, kis tálkákba öntöttem és hagytam kihűlni.
Érdemes kipróbálni.
Szeretitek a főzős pudingot?

4 megjegyzés:

  1. Ez aaaaaz a puding??? De mindegyis, ezt tuti kipróbálom! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ilyet még nem csináltam nektek, de ez is nagyon fincsi. Hajrá!

    VálaszTörlés
  3. Nem is mondtad a tanfolyamon, hogy ilyen finomságokat is csinálsz, az almás pitét én is megkóstolnám (sajna most nem jövök ), legfeljebb kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. El is készítettem, lúdláb tortához fogom használni alapkrémnek:-)
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...