Tegnapelőtt vettem egy fél sütőtököt és eléggé sürgetett már az idő, hogy használjam fel. Eredetileg sütni akartam, de aztán eszembe jutott, hogy van még egy adag darált mák a hűtőben, úgyhogy semmi nem akadályozhatott meg egy rétes összedobásában. Na jó azért másfél órámba került, de szerintem ez nem sok egy eredeti kézzel nyújtott rétes elkészítéséhez a nyersanyagoktól a kész rétesig.
Pár éve volt rá alkalmam, hogy egyik barátnőm nagymamája megtanítson minket a rétestészta készítésére. A recept nem tőle való, de az ő útmutatásai és intelmei szerint készítem. Igazán jó program volt. Ott volt a baráti társaság nagy része, a lányok sürögtek, a fiúk meg lemeózták a végeredményt. Persze el kell még telnie pár évnek, hogy én is olyan finomat süssek és azzal a rutinnal. Na majd nagymama koromban.
Van egy olyan elméletem, miszerint ha mindent úgy készítek, ahogy az a receptben le van írva, nem lehet gond. Az is lehet, hogy csak folyton mázlim van. A rétes készítéssel sem volt ez másképp. Hittem benne, hogy sikerülni fog, láttam magam előtt a kész réteseket és csak a célra koncentráltam. A könyv, amiből a recept származik is csak arra bíztatja az olvasót, hogy ne csüggedjen, ha elsőre nem sikerül, másodszorra vagy harmadszorra biztosan sikerülni fog. Mindenesetre a siker nagymértékben függ a liszttől. A neve ellenére nem réteslisztből készül. Minél nagyobb a liszt sikértartalma, annál szebben nyúlik majd a tészta. Mentorom szerint a legjobb a spáros budget típusú simaliszt. Én is ezt használtam és nagyon szépen nyúlt a tészta, nem szakadt.
Persze senki nem fogja elhinni nekem, de nem olyan nehéz, mint gondolják és ha nem egyedül csináljuk, sokkal hatékonyabb, gyorsabb. Össze sem hasonlítható a bolti rétestésztával.
Ez a tökös-mákos rétes eredetileg rendes tökből készül, a sütőtökös változat saját ötlet, de biztosan mások is készítik sütőtökkel. Őrségi specialitás.
Hozzávalók két rúdhoz:
250 g finomliszt, magas sikértartalmú
100 ml langyos víz
1 kisebb tojás
1 kk 10%-os ecet (én almaecetet használtam)
1 csipet só
2 ek olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
pár ek zsemlemorzsa
500 g sütőtök
1 kk só
150 g darált mák
100 g cukor (75 g gyümölcscukor)
½ kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
80 g mazsola
Lusta voltam és a tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép tartályába tettem, majd megdagaszttattam vele. Akkor jó, ha a felszíne sima lesz. Kézzel is össze lehet gyúrni, ekkor néhányszor a gyúródeszkához kell csapkodni a tésztát, akkor jó, ha felszíne sima, hólyagos. Gyúrás után két részre vágtam és a tetejét megkentem olajjal, majd folpackba csomagoltam. Fél órát pihentettem.
Miközben a tészta készült, meghámoztam a sütőtököt és lereszeltem nagy lukú reszelőn. Kicsit besóztam és fél órát állni hagytam.
A cukrot összekevertem a fahéjjal. És a felét a mákhoz kevertem. A másik felét pedig a mazsolával és reszelt citromhéjjal együtt a tökhöz.
Nyújtás előtt a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. Az asztalra terítettem egy tiszta, erre a célra használatos terítőt és egyenletesen beliszteztem. Egy kis csészébe olajat öntöttem a majdani kenéshez.
Nyújtás. A tésztát kivettem a folpackból lisztezett kézzel kicsit széthúztam, majd nyújtófával is átmentem rajta. Aztán jön a türelmet igénylő rész, a húzás. Nem részletezem, inkább nézzétek meg ezt a kis videót. Így kell csinálni :) Rétes készítés közben mindig elgondolkodom, vajon ki és hogyan találta fel ezt a tésztafajtát. Fantasztikus.
Töltés. Amikor kinyújtottam a tésztát, a széléről letépkedtem a vastag részt (abból is készült egy maradék rétes). A tésztát megszórtam egy kis zsemlemorzsával. A tök felét egyenletesen szétszórtam rajta, a szélétől 3 cm-re. Majd megszórtam a cukros mákkal is. A szélét visszahajtottam, hogy ne szivárogjon ki a töltelék. A hozzám közelebb eső szélét is a töltelékre hajtottam, majd ahogy az a videón is látszik, a terítőt felhúztam úgy, hogy a tészta továbbgördüljön és feltekeredjen. Nehéz ezt leírni, csinálni sokkal egyszerűbb. Sütőfóliával bélelt sütőlapra tettem és a tetejüket megkentem olajjal. Betettem a sütőbe és nagyjából fél óráig sütöttem.
Nagyon finom. Egyszer azért próbáljátok ki, milyen is saját készítésű rétest enni :)
(Képet holnap pótolom)
Eltekeredett hétvégézni velünk... :-) Naaaaagyon finom lett! :-) Köszönjük! A hamburgerről és a túrós csuszáról már nem is beszélve! :-)
VálaszTörlésJo napot! Nadyon szep ez a retes! Bocsanat, nem beszelek jol madyarul, csak dyermekkoraban tanultam. En is Kata vadyok, es nekem is spajzom van... http://katinspajz.blogspot.rs/. Ma talaltam blog amit maga irja, es orultem mert van meg egy Kata es a spajza. Sok udvozlet Belgradbol.
VálaszTörlés