2011. február 26., szombat

Házi májkrém

Szeretem a májkrémet, de az évek múlásával, a bolti példányoknál egyre bővült az összetevők listája, és sajnos olyan dolgokkal, ami nem válik egészségünkre. Gyerekkoromban sokat jártunk kempingezni és mindennapi menü volt a konzerv májkrém. Nem tudtam megunni. Ma már változott a helyzet. A bolti sajnos még mindig finom, de az összetevők miatt már nem merem megenni. Bámulatos mivel etet minket az élelmiszeripar…
Amikor már nagyon nem bírtam, próbáltam recepteket keresni, de sajnos nem nagyon találtam. Májpástétom ezrével, de májkrém sehol. Egyet azért találtam, de abból a szakácskönyvből eddig még semmi finomat nem sikerült főznöm. Így hát fogtam az alapokat és nekiálltam gondolkodni. Végül ez sült ki belőle.
Hozzávalók
15 dkg kacsamáj
1 kisebb fej vöröshagyma
1 ek zsír (legjobb a kacsazsír)
1 kk mustár
3 ek habtejszín
só, bors, majoránna
Először megpucoltam a hagymát és apróra vágtam. Egy edényben felforrósítottam a zsírt, rádobtam a hagymát, és takaréklángon üvegesre pirítottam. Közben felkockáztam a májat. Minél kisebbre, annál hamarabb megsül. Amikor megsült a hagyma, rádobtam a májat és megszórtam borssal, majoránnával. Takaréklángon addig főztem/sütöttem, amíg fakanállal szét tudtam nyomni. Sűrűn kell kevergetni, hogy mindenhol jól átsüljön. Aztán hűlni hagytam. Amikor kihűlt, hozzáadtam a mustárt, tejszínt, sót és botmixerrel összedolgoztam.
A fűszerezéshez ezek a kiinduló arányok, de egyéni ízlés szerint lehet változtatni a mennyiségeken. Kezdetben vajat használtam tejszín helyett, de akkor elég nehéz kenni. Egy kicsit édeskés, és meglepő módon máj ízű. Nem erre számít az ember. Szezámmagos alátéttel pláne nagyon finom. Én nagyon szeretem, mert amellett, hogy igen intenzív íze van, tudom, mit eszek. Egyáltalán nem hiányzik az ipari szalonna és a keményítő.
Érdemes nekifutni. Könnyű elkészíteni és gyorsan megvan.
Szeretitek a májkrémet?

1 megjegyzés:

  1. Ezt tuti ki fogom próbálni! Én is szeretem a májkrémet nagyon, de nem a pépesített sertésbőrt, meg ipari szalonnát benne... Sajna még be kell szereznem egy botmixert, az előző kinyúvadt :(

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...