2011. május 9., hétfő

Citromfű szörp, első próba

Kép sajnos nincsen, holnap majd pótolom. Az üvegek már a dunsztban pihennek.
Múltkor Tücsök Bogárnál láttam, hogy ismét elkészítette citromfű szörpjét, hiszen itt a szezonja. Megtetszett, mert nagyon szeretem ezt a növényt. Első találkozásom alkalmával még nem is tudtam, hogy mivel állok szemben. A Nagymamámnál, a belváros közepén, a kétemeletes kis bérház udvarán volt egy virágoskert. A szélén volt egy növény, aminek imádtam dörzsölgetni a levelét, mert olyan jó citrusos illata volt. Ma már tudom, hogy ez citromfű volt. Persze nem arattam le a leveleket, mert igen jól nevelt kislány voltam, de sokat lebzseltem körülöttük, amikor ott voltam.
Gyógynövénynek is szeretem, mert sokoldalú gyógyír. Elsősorban idegnyugtató hatása van, aminek következtében javítja az ember hangulatát és tettekre sarkallja. Megnyugtatja a szívet, gyomrot, és mindenféle szervet, ahol ideges eredetű fájdalom lép fel. És nem utolsó sorban fűszer.
Tavaly sajnos kevés szörpöt tudtam eltenni. Sem időm, sem energiám nem volt hozzá, a magas árakról nem is beszélve. Remélem, idén másképp lesz. Legalább 5 üveg citromfű szörpünk már lesz :)
A hétvégén szedtem gyorsan két csokorral, még szombat este neki is fogtam az előkészítésnek. Sajnos a vasárnap túl mozgalmas volt, úgyhogy a receptben szereplő egy napos áztatásból kettő lett. De nem ez volt az egyetlen eltérés. Már fel sem tűnik, hogy „váratlan” helyzetek fel sem bosszantanak. Inkább elgondolkodom a megoldáson. Ma sem volt ez másképp. Az eredeti recept csak cukorral készül és 5 dkg citromsavval. Nem volt annyi cukrom és citromsavam sem. Ellenben találtam fél üveg kikristályosodott mézet. Ezt felolvasztottam, és erősen drukkolok a szörpnek, hogy legyen elég ennyi citromsav a tartósításhoz.
Hozzávalók 2,5 l szörphöz:
2 csokor citromfű
2 l víz
2 db citrom
3 dkg citromsav
1 kg cukor
nagyjából 450 g méz
A citromfüvet felaprítottam, lábasba szórtam, a citromokat felkarikáztam és ezt is a lábosba tettem, végül felöntöttem 2 l vízzel. Két napig hűtőben áztattam a levet, néha megkevertem. Két nap múlva hozzáöntöttem a cukrot, a mézet és a citromsavat. Felforraltam és 20 percig főztem takaréklángon. Gézen átszűrve, kifertőtlenített üvegekbe töltöttem. Biztos, ami biztos tettem egy kis szalicilt a tetejére. és úgy tettem rá a celofánt. De szerintem nem nagyon lesz idejük megromlani. Meg hát ennyi citromsavban túlélni…
Biztosan fogok még készíteni, mert már látom lelki szemeim előtt, hogy tikkadt nyári napokon milyen jól fog esni. Az illata fűszeres, az íze citromos és mézes egyben. Most itt a szezonja, érdemes kipróbálni.
Éljen a citromfű!

2 megjegyzés:

  1. Nálunk az első adag biztosan elfogy a nyáron, úgyhogy szeretnék majd még belőle egy pár üvegnyit eltenni.

    VálaszTörlés
  2. Egy ismerősöm nyáron málnaszörpből készült jégkockával és mentalevéllel szervírozza... Szerintem érdemes lesz kipróbálni a nagy hőségben! :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...