Maradt egy kis pörkölt tegnapról és gondoltam kissé átalakítva teszem asztalra, hogy mégse együk ugyanazt. Tésztás nap lévén első körben palacsintán gondolkodtam, de azt inkább meghagytam a csirkepaprikásnak. Kizárásos alapon maradt valami tészta, amit tölteni lehet. Ravioli. Már egészen jól megy a tésztanyújtás is, úgyhogy fél óra alatt megvolt az új keletű ebéd. A pörkölthöz csináltam egy kis pörköltalapot, hogy intenzívebb íze legyen. A lezúzott pörköltet összekevertem egy kis tejföllel és úgy töltöttem a tésztába. Tejföllel, egy kis szalonnapörccel és zsírral meglocsolva igen ízletes lett. Éljen az újrahasznosítás!
Hozzávalók:
házi tészta 2 tojásból
nagyjából két adag pörkölt
2 ek tejföl
füstölt szalonna
A tészta elkészítése itt olvasható. Amíg a tészta pihent, előkészítettem a tölteléket. A pörkölt ―paprika- és paradicsomszezon híján― kissé vérszegényre sikerült, úgyhogy csináltam egy új pörköltalapot neki. Ebben főztem még egy kicsit a húsdarabokat. Amikor késznek nyilvánítottam, botmixerrel, legkisebb fokozaton összevágtam, és elkevertem a tejföllel.
Amikor a tészta kipihente magát, 1 mm vékonyra nyújtottam. A tésztanyújtó 15 cm széles csíkokat enged ki magából, így ha hosszában félbehajtottam, 7,5 cm-es négyzeteket tudtam gyártani. Egy-egy csíkot 7,5 cm-es részekre osztottam (előre nem vágtam szét) és 1-1 púpozott teáskanál tölteléket tettem minden képzeletbeli négyzet közepére. A tésztát a töltelékek körül megkentem vízzel, majd hosszában a töltelékekre hajtottam. A töltelék körül gondosan lenyomkodtam a tésztát, hogy kimenjen belőle a levegő, és hogy jól összeragadjanak a felek. Derelyeszaggatóval felvágtam a tésztákat és forró sós vízben nagyjából 5 percig főztem.
Tejföllel és szalonnapörccel igazán magyarosra sikerült. Nekem ízlett. Jó módja ez az újrahasznosításnak. Bár lehet, hogy az olaszoknak nem tetszene, hogy „maradékkal” töltöm a tésztájukat. Érdemes kipróbálni és kísérletezni.
Ti mit szoktatok csinálni maradék pörköltből?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése