2011. augusztus 17., szerda

Cukkinis tócsni


Továbbra is tart a belülről fakadó húsmentességem, úgyhogy nyers őszibaracklevest és cukkínis tócsnit ebédeltem.
A cukkini adta magát, és valami fasírt formátumban képzeltem magam elé. Már az első lépésnél elakadtam. Recept kellett volna. De hosszas keresgélés után arra jutottam, hogy maradok a saját tócsni receptemnél, csak a krumplit cukkinivel helyettesítem. Tejföl helyett pedig jó kis fokhagymás házi joghurtot teszek rá. Hát jól gondoltam.
A cukkinit ilyen formában eddig még nem fogyasztottam. Ha jól belegondolok eddig még csak salátaként, rántott vagy töltött zöldség képében került az asztalunkra. De rengeteg lehetőség rejlik még ebben a lényben.
A tócsni oldaláról is kinyílt a világ. Innentől kezdve gyakorlatilag bármilyen zöldség tócsnisítható a megfelelő fűszer kíséretében. Ma még bátortalan voltam, és ebből a változatból kimaradt a kapor, a menta, vagy a sajt.
Gyors, könnyen elkészül, és elég laktató.
Hozzávalók:
400 g cukkini
120 g liszt
2 kk só
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
1 ek tejföl
Bors
Olívaolaj a sütéshez
A cukkinit kis lyukú reszelőn lereszeltem és összekevertem a többi hozzávalóval, úgy ahogy van. Nem pepecseltem a lecsöpögtetéssel, nem hagytam kárba veszni a levét. Kicsit állni hagytam.
Addig elkészítettem a rém bonyolult „mártást”. Natúr joghurtot összekevertem egy kis reszelt fokhagymával.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítottam és beletettem egy szedőkanálnyi  (ez az a fajta, ami laposabb mint a merőkanál, nem tudom, mi a hivatalos megnevezése) masszát, amit aztán szépen ellapogattam, hogy jól át tudjon sülni. A közepesnél kisebb lángon sütöttem. Takarékoskodtam a hellyel is, úgyhogy 2-3 darab készült egyszerre. Amikor az első fele átsült, megfordítottam és még egy percig sütöttem a másik felét is. Amikor elkészült, papírtörlőre szedtem.
A második adagot még kicsit utána sóztam és tettem bele pár csepp citromlevet, ami nagyon jót tett neki.
A fokhagymás joghurttal ettem.
Jó laktató húsmentes étek, ha valaki hasonló cipőben jár. Pihe-puha a tésztajellege miatt, de a cukkini kicsit ropogós benne. Arról nem is beszélve, hogy nagyon vagány zöld színe van :)
Ha szeretitek a cukkinit próbáljátok ki így is.

3 megjegyzés:

  1. Én még sosem ettem tócsnit, de már sok jót hallottam róla, a tied is jól hangzik.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta, a hétvégén én is elkészítem! :-))

    VálaszTörlés
  3. Kati!
    Mindenképpen próbáld ki, a krumplis változatot is ajánlom :)

    Mézigörl! Köszönöm és hajrá :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...