2012. március 20., kedd

Pácolt oldalas

Megint egy „…és ilyet mikor csinálsz?” recept. A Zuram találta itt. Nem volt kérdés, minél előbb ki kell próbálni. Az eredetit még nem kóstoltam a cseheknél, de az összetevők alapján ígéretesnek tűnt.
A négynapos hétvégéről hazafelé jövet vettünk egy adag oldalast (ilyenkor nem szidom a multikat). Hazaérkezés, pácolás, mosás és végtelennek tűnő sütés. A krumplipürét már félálomban főztem mellé. Na nem kell megijedni, nagyon egyszerű cucc, csak nem este kell neki állni, négy átdolgozott nap és 4 óra utazás után :)
Kezdő konyhatündérek is nyugodtan álljanak neki, férfiakat lábukról levevő projekt részeként is abszolút el tudom képzelni. Hajrá hölgyek!
Hozzávalók 2 személyre:
500 g oldalas (ez darabolt volt)
50 ml paradicsompüré, vagy ketchup
25 g friss gyömbér apróra vágva
2-3 ek napraforgóolaj
2-3 gerezd fokhagyma áttörve
1 db chili apróra vágva
2 ek szójaszósz
3 ek cukor
citromlé
A húst megmostam, (ha egyben van, a csontok mentén egységekre vágjuk) és lesóztam. Amíg állt, elkészítettem a pácot. Az összes hozzávalót összekevertem (nekem most csak por gyömbérem volt, 1 kk került bele), aztán beleforgattam a húst. Kettőtől sok óráig lehet pácolni, a miénk most idő szűkében csak két és fél órát állt a hűtőben. Legközelebb 1 éjszakán át hagyom majd érni a húst.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítettem. A húst vékonyan kizsírozott jénaiba tettem, megkentem egy kis páccal és fóliával lefedve (jó a jénai teteje is, csak nekem nincs) 1 órán keresztül sütöttem. Fólia nélkül még fél órát sütöttem. (Az eredeti recept 2 órás alacsony hőfokon történő lassú sütést ír elő fólia nélkül.)
Szokatlan módon édes és csípős. Valóban kívánkozik hozzá a sör.

2 megjegyzés:

  1. Így is kell ezt! A Zuradnak nagyon jó szeme és ízlése van, hehe :)

    Hamarosan egy újabb cseh kocsma-kajával jelentkezem a Csecsen, kövessétek! CSK

    VálaszTörlés
  2. :) követjük, kísérletezünk

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...