Egy-két hete az a megtiszteltetés ért, hogy én készíthettem
a chilis babot. Megjegyzem, van pár étel (chilis bab, pörkölt, gombapaprikás,
grill), amit a Zuram nem szívesen ad ki a kezéből, csak szükséghelyzetben. A
múltkori szükséghelyzet volt. Vicces volt: kicsit izgultam, és próbáltam
visszaemlékezni, Ő hogy szokta készíteni. Két lépést felcseréltem, de ez nem
rontott a dolgon, sőt bátorkodtam beújítani némi füstös paprikával is. Na de a
lényeg most nem is a bab, hanem a mellé készült lepénykenyér. Mivel így is
eléggé lefoglalt a chili, nem volt kedvem tortilla-val bíbelődni, összedobtam
inkább egy serpenyőben is kisüthető élesztős, sajtos kenyeret. A bab készítése
előtt gyorsan begyúrtam a tésztát, így volt ideje megkelni. Miután a bab
elkészült, gyorsan ki lehetett sütni a lepénykéket.
Hozzávalók 4 lepényhez:
100 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehérliszt
50 g kukoricaliszt
15 g friss élesztő
150-160 ml víz
½ ek só
2-3 ek parmezán-jellegű reszelt sajt
A hozzávalókból tésztát gyúrtam és langyos helyen kb.
fél órát hagytam pihenni. Amikor megkelt, megint összegyúrtam, majd 4 egyforma
részre osztottam. A tésztagombócokat lisztezett deszkán kerekre, nagyjából 20
cm átmérőjűre nyújtottam, majd a lapokat 10 percig hagytam állni, hogy a
dögönyözés után kicsit össze tudják szedni magukat. Forró serpenyőben, fél
percenként forgatva hólyagosra sütöttem őket.
Puha, levegős, tökéletes a szószos ételek mellé. A
sajtot nem lehet határozottan érezni, de ha nem lenne benne, hiányozna. (És az
sem utolsó szempont, hogy nem kell hozzá begyújtani a sütőt :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése