Vegetáriánus múltamból fakadóan nyitott vagyok a
húsmentes kajákra, pláne, ha a rizstől eltérő gabona is kerül bele. Mert
valljuk be, a húsevők (tisztelet a kivételnek) nem sok gabonát, (/pszeudogabonát)
esznek. Pedig annyiféléből válogathatnánk. Igen, én is közéjük tartozom
néha, mert meg-megfeledkezem róla, hogy a rizsen túl is van élet. Ehető a zab, a
köles, a bulgur, a hajdina, vagy éppen a quinoa is. Persze az a legfontosabb,
hogy el is tudjuk készíteni.
Például próbálkoztam már párszor a kölessel, de sosem
ízlett igazán, aztán a maradékot a kamrában a molyok ették meg. Pár hete
olvastam viszont, hogy mind a kölest, mind a quinoát érdemes forró vízzel
átmosni főzés előtt, hogy a keserűanyagot lemossuk róla. A quinoáról már sok
jót olvastam, úgyhogy mélyen a pénztárcámba nyúltam és vettem egy csomaggal,
hogy kipróbáljam. Működött a forró vizes lemosásos módszer, már csak azt
kellett kitalálnom, mibe tegyem. Mivel elég tömény, elhatároztam, hogy néhány
zöldséggel, keleties fűszerekkel zöldségbe töltöm. Az ihletet Kicsi Vú-tól
kaptam. Cukkinit, és kápia paprikát töltöttem. A töltelék összefogása pedig
szintén vega trükk: őrölt lenmag vízzel keverve. Nekem a paprikás ízlett
jobban, de mindkét változat egyaránt megállta a helyét, és abszolút nem
hiányzott a hús az ebédből.
Hozzávalók 2 személyre:
1 közepes cukkini vagy két kápia parika
1 dl quinoa
1 kápiaparika vagy egy fél kaliforniai
2-3 szem gomba
1 kis fej hagyma
1 kk római kömény
1 csipet fahéj
chili ízlés szerint
1 ek őrölt vagy mozsárban összetört lenmag
2 ek víz
só, bors, olívaolaj
A sütőt előmelegítettem 220 °C-ra.
A quinoát forró vízzel átmostam egy tálban fakanál
segítségével, majd leszűrtem. Ezután nagyjából kétszeres mennyiségű sós vízben
puhára főztem. Ha főzés közben elfogyna a víz, nyugodtan lehet pótolni, a
lényeg, hogy ne maradjon kemény a quinoa.
Közben a cukkinit félbevágtam és a belsejét egy
kiskanállal kivájtam, hogy maradjon minimum fél cm pereme. A kápiákat félbe
vágtam és kicsumáztam. A szárat rajta hagytam, mert úgy sokkal mutatósabb.
A zöldség „csónakokat” kicsit besóztam.
A hagymát apróra, a cukkini belsejét, a kápiát és a gombát
kockára vágtam. Az olajon megdinszteltem a hagymát, majd ment rá a paprika és
pár percig pirítottam. Azután hozzáadtam a gombát, ez nagyjából öt percig
puhult, végül ment bele a cukkini is. Sóztam, borsoztam, és rászórtam a
fűszereket is. (A fűszerezésnél nem szeretek nagyon pontos mennyiségeket adni,
mert annak vagyok a híve, hogy mindenki kóstolgasson, és csak annyira
fűszerezzen, amennyire neki ízlik. Mert nem vagyunk egyformák)…Végül az őrölt
lenmagot határozott mozdulatokkal elkevertem a vízzel és gyorsan hozzákevertem
a töltelékhez, hogy onnan szívja fel a vizet és összetartsa a masszát.
Amikor a quinoa megfőtt, ezt is a zöldségkeverékhez
adtam és még utoljára ellenőriztem az ízeket. A masszát a zöldségekbe töltöttem
és sütőpapírral bélelt sütőlemezen nagyjából 20 percig sütöttem.
A chili szokás szerint túlszaladt, de ezt leszámítva
teljesen meg voltam vele elégedve. A római köménytől és fahéjtól kapott némi
keleties beütést. A quinoa finom, a zöldségektől pedig sok féle íz keveredik. Tényleg
nem hiányzott a hús az ebédből :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése