2016. szeptember 28., szerda

Paul Hollywood scone-ja

Ha gyors édes „péksütire” vágyom, ezt sütöm újabban. Édes pogácsát, scone-t (szkón). Mehet rá lekvár, mogyorókrém, vaj, de magában is nagyon jó a tejeskávé mellé. Viszonylag gyorsan el is készül: amíg a sütő melegszik, a tésztát össze lehet gyúrni, ki lehet szaggatni. Mivel sütőporral készül, nem kell bajlódni a kelesztéssel sem. Az eredeti Paul Hollywood receptet itt olvashatjátok angolul. Nem változtattam a recepten, bár néha dobok bele egy kisebb marék mazsolát.
Hozzávalók:
500 g finomliszt
80 g vaj/margarin
1 csipet só
80 g cukor
2 tojás
5 tk sütőpor
250 ml tej
a tetejére 1 tojás
A sütőt előmelegítettem 220 °C-ra és egy (két) sütőlapot sütőpapírral béleltem.
A vajat elmorzsoltam 450 g liszttel, majd hozzáadtam a sót, cukrot, tojást, sütőport és összekevertem. Végül a tej felét is belekevertem, és miután elvegyült, belekevertem a tej másik felét is.
Az elég lágy tésztát lisztezett deszkára fordítottam, majd a tésztát is megszórtam egy kevés liszttel. Kézzel kilapogattam, majd félbehajtogattam, megint lapogattam, megint hajtottam rajta egyet. Végül 2,5 cm vastagra nyújtottam, és egy 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggattam a köröket. A maradék tésztát megint összegyúrtam, 2,5 cm-re nyújtottam, szaggattam, és ezt addig folytattam, amíg a tészta el nem fogyott.

A pogácsákat a sütőlapon pár percig pihentettem, majd a tetejüket megkentem tojással, végül nagyjából negyed óra alatt aranybarnára sütöttem. Rácson hagytam őket kihűlni. Egy része ment a mélyhűtőbe, így reggel csak kiolvasztottam egyet és máris kész volt a kávé friss kísérője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...