Volt már egy tortilla receptem, de nem voltam 100 %-ig megelégedve vele. Most viszont találtam egy teljesen más technológiával készülő fajtát, és nagyon jól bevált. Nem szakadt, nem tört, nem száradt ki. Tökéletes. Kép sajnos nem készült, mert mindet megettük. Éhesen kinek van türelme fotózgatni?
Mostanában eléggé rákattantunk arra, hogy maradék sült
húsokat, friss idényzöldségeket egy kis szósszal nyakon öntve beletekerjünk egy
tortilla lapba. Vacsorára vagy ebédre egyaránt jó. Pár szem sült krumplival
kiegészítve igen laktató, és teljes értékű. (Ráadásul így még olyan zöldségeket
is a Zuramba tudok diktálni, amit magától sosem enne meg :)
A recept a kedvenc vegetárius szakácskönyvemből származik
(Isteni ízek). Kivételesen a megadott teljes kiőrlésű liszt helyett sima fehér
lisztet használtam.
Hozzávalók 8 db-hoz:
125 ml kukoricaliszt
125 ml hideg víz
250 ml forró víz
1 tk só, de lehet több is
2 ek olaj
500 ml sima vagy teljes kiőrlésű búzaliszt (átszitálva
vagy finomra őrölve)
Először a 250 ml vizet feltettem forrni. Közben a hideg
vizet összekevertem a kukoricaliszttel. A búzalisztet, sót és az olajat egy
tálba tettem.
Amikor a víz felforrt, belekevertem a kukoricás masszát és
addig főztem, amíg összeállt. Kicsit hagytam hűlni, majd összegyúrtam a
liszttel, sóval, olajjal. (Érdemes megkóstolni, mert szerintem a megadott
sómennyiség kicsit kevés.) Sima, ruganyos tésztát kaptam, ezt 8 részre
osztottam, gombóccá formáltam és belisztezett deszkán mindegyiket
palacsintasütő méretűre nyújtottam (több-kevesebb sikerrel).
Egy teflon palacsintasütőt közepes lángon felmelegítettem
(nem kell alá zsiradék), beletettem a tésztát és halkabbra vettem alatta a
gázt. Fél percenként átforgatva addig sütöttem, amíg pici barna pöttyök
jelentek meg rajta és hólyagos lett.
Nagyon jó kis tészta, nincs nyers mellékíze, és jó vele
dolgozni is. Nem száradt ki, hajlékony maradt, már csak arra várt, hogy
megtöltsük mindenféle finomsággal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése