Cékla és River Cottage rajongó lévén bűn lett volna nem
kipróbálni ezt a receptet. Kenyérre valónak én sem gondoltam volna, pláne nem
dióval. Ez a váratlan íz pedig engem is meglepett.
A cékla nálunk sajnos inkább csak savanyúság formájában
létezik, pedig annyi másra lehetne használni pl. sütibe, salátába téve, sült
változatban köretnek, vagy éppen mártogatósnak, kenyérre valónak. Tudom, nem
mindenki szereti, de lehet, ha nem lennénk elrontva a főtt, puha, savanyú cékla
ízével, sokkal nyitottabbak lennénk más felhasználási módokra.
A hummusz eredetileg egy közel-keleti mártogatós, kence
főtt csicseriborsóból, szezámpasztából, fokhagymából, és citromléből. Ez a
céklás változat kicsit fűszeresebb, és engem inkább az indiai ízekre emlékeztet,
de ez csak a római kömény miatt van.
A karácsonyi könyvtermés egyikéből (River Cottage minden
napra) származik a recept, kivételesen egy az egyben átvéve.
Hozzávalók:
50
g
dió
1/2 ek római kömény
25
g
szikkadt kenyér
200
g
főtt cékla kockára vágva
1 ek tahini (szezámpaszta, keleti boltokban kapható, de én
egyszerűen szezámmagot pirítottam és mozsárban pépesre törtem)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 citrom leve
só, bors, esetleg olaj
A diót serpenyőben megpirítottam. A római köményt ½ percig
pirítottam, amíg elkezdett illatozni, hagytam kihűlni. A késes robotgépbe
dobtam a kenyeret és a diót, összeaprítottam. Aztán hozzáadtam a céklát, szezámkrémet,
fokhagymát, római köményt (de nem az összeset), a citromlé felét, sót, borsot
és jól összeturmixoltam. Kóstolás után még lehet igazítani az ízén.
Csoda szép színe van, az íze pedig igazán váratlan, cékla
is, dió is, fűszeres is egyszerre. Kevés feta jellegű sajttal, ínyencek
kecskesajttal is kipróbálhatják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése