Nem speciálisan téli, csak nyáron kevésbé sütök
meggybefőttből süti, és a dió is kevesebb. Na jó, mégis inkább téli sütemény
ez.
Elsőre nem ezt a receptet szemeltem ki, de nem volt kedvem
a rezgős fajtához, inkább valami piskótásabb jellegűt kerestem. Szokás szerint
tök más volt a kiindulási alap a Nagy süteménykönyvből (cseresznye, mandula,
tejfölös tészta), de így sikeredett. Kivételesen nem grammokkal méricskélős,
hanem elég hozzá egy mérőpohár, meg egy kisebb női marok.
Hozzávalók egy kis tepsihez (20x25 cm):
1 db tojás
2
dl
joghurt vagy tejföl vagy fele-fele
1
dl
cukor
2,5
dl
liszt
½ csomag sütőpor
egy csipet só
25-30 dkg magozott meggybefőtt
1 (kisebb női) marék dió
kevés vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
Először kimagoztam a meggyet, és durvára vágtam a diót.
A formát kikentem vajjal, majd beliszteztem.
A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra.
A tojást elkevertem a tejföllel, joghurttal. Majd hozzáadtam
a cukrot, és addig kevertem, amíg feloldódott. Végül belekevertem a sóval és a
sütőporral elkevert lisztet. Amikor a sütő már elérte a megfelelő hőfokot, a
masszát a tepsibe öntöttem, belepotyogtattam a lecsöpögtetett meggyet, és a
tetejére szórtam a durvára vágott diót. 25 perc alatt megsült.
Igazán egyszerű, nem pancsolós süti, a télhez képest pedig
egészen gyümölcsös, jól esik. A ropogós, pirult dióról a tetején már nem is
beszélve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése