Pár éve került a családba az a szokás, miszerint Újévkor
nem csak lencsét eszünk (aprópénz), hanem kicsit nagyobban játszunk és lángost
sütünk (papír pénz). Idén mi sem tettünk másképp, nem apróztuk el (csak egy kis
lencsesaláta formájában), a hangsúlyt a papírpénzre fektettük. Ha bejön,
örülünk, ha nem, akkor is ettünk egy jót.
Nekiálltam receptet keresni, mert nem hittem el, hogy
tényleg kenyértésztából kell csinálni (ha jól emlékszem ezt tavaly is
végigjártam). Aztán beadtam a derekam, és a saját kenyérreceptemet vettem
alapul, kicsit hígabb formában. Semmi fakszni, liszt, víz, élesztő, só és az
eredmény egy tökéletes lángos.
Hozzávalók 4 kisebb darabhoz:
250
g
langyos, átszitált liszt
175 ml meleg víz
½ ek só
1 tk cukor
15
g
friss élesztő
olaj a sütéshez
Az élesztőt a cukorral felfuttattam 50 ml vízben. Közben
átszitáltam a langyos lisztet. A lisztbe mélyedést fúrtam, beleöntöttem az
élesztőt, a vizet és a sót. Összegyúrtam. Az elején eléggé ragad, de kitartó
munkával sima, lágy tészta kerekedik belőle. Kicsit beolajoztam a cipót, majd
lefedve, langyos helyen ¾ órát kelesztettem.
A megkelt tésztát 4 részre osztottam, kisebb golyókat
formáztam, majd sütőlapra tettem, letakartam, és újra megkelesztettem. Ez kb.
20 perc volt.
Aztán egy magas falú serpenyőben, közepes lángon olajat
forrósítottam. A tésztagombócokból egyenként, olajos kézzel lepényt formáltam.
Itt lehet kicsit játszani, ki melyik részt szereti a lángoson. Ha ropogósan szeretjük,
vékonyra lehet húzni. A több vastagabb részhez, egyenletesen vastagra kell
nyújtani.
A lángost óvatosan a forró olajba tettem, majd amikor
aranybarnára sült, átfordítottam. A másik felét is megsütöttem. A sütés
előrehaladtával érdemes kicsit lejjebb venni a lángot, mert az olaj egyre
forróbb lesz, a lángosok meg egyre hamarabb egyre sötétebbek. A kisült
lángosokat papírtörlőre tettem.
Frissen, fokhagymás olívaolajjal, vagy tejföllel meg
sajttal érdemes azonnal a végére járni.
Sok papírpénzért ez igazán nem nagy munka :)
Kata spájza már a facebook-on is!
Kata spájza már a facebook-on is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése