2012. július 22., vasárnap

Csodás csokikrém (csokoládémousse)


Igen, ez olyan finom, mint amilyennek kinéz. Meg tömény is, szóval ezután zsírégetés kötelező. Flancosan nevezhetném csoki mousse-nak, de nem szeretek flancolni. Nekem ez „csak” csokikrém, csokihab.
Tortába, bonbonba szoktam tölteni, de ma vasárnap van, kicsit könnyedebb verzióban, magában ettük.
A recept a Praliné Paradicsomból, Praliné Zsuzsitól származik és nagyon bevált, jó vele dolgozni. A pillecukor házi készítésű, Wise Lady receptje alapján.
Az eredeti recepthez képest a csoki mennyiségét érdemes csökkenteni (60-50 grammra), akkor magában, önálló édesség is lehet.
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé, magas kakaótartalommal
250 ml tejszín
6 db pillecukor
2 ek rum (elhagyható)
1-1/2 rúd vanília
1 ek kakaó (alacsonyabb kakaótartalmú csoki esetén)
1 csomag habfixáló
Először 5-6 evőkanál tejszínt felforraltam a vanília kikapart magjával. Majd beletördeltem a csokit és lassú tűzön felolvasztottam. Kikapcsoltam alatta a lángot és beledolgoztam a pillecukrot és a rumot. A kakaót is ekkor kell belekeverni. Hagytam hűlni.
Amíg hűlt, a tejszínt felvertem a habfixálóval a használati utasítás szerint. Végül apránként (5-6 lépésben) a csokiba forgattam a kemény habot.
Kiporcióztam és pár órára behűtöttem.
Ha tölteléknek használjuk, akkor a feldolgozás előtt is érdemes behűteni, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Nálam csokitorta már nem születik e krém nélkül, és most már önálló desszertként is elfogy. Fantasztikusan finom, de holnap fel kell húznom a futócipőt.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...