2011. június 17., péntek

Zabnass, nőknek és lovaknak

Először is elnézést kérek azoktól a férfiaktól, akik szeretik a zabot, és azoktól, akik a gabonákat nem csak főtt rizs és kenyér formájában fogyasztják (én kettőt biztosan ismerek :).
Nem tudom, ez a zabos dolog biztosan akkor fordult rossz irányba, amikor Béres Alexandra lelkesen próbálta rávezetni az embereket arra, hogy zabot enni nagyon egészséges és jó dolog. Én természetesen egyetértetek vele, mert én már azelőtt is szerettem, de sokakban ellenérzést vált ki. Emlékszem teljesen hülyének néztek, amikor zabkásával állítottam be a gimibe a kilencvenes évek közepén, mint tízórai vagy uzsonna. A zab az lovaknak való. Aztán az egyetem alatt találkoztam a zabpelyhes süti receptjével, ami szintén lókajának minősült, de lelkes fiú évfolyamtársaim mindegymilyencsaksütilegyen süti formájában lelkesen fogyasztották. Visszaigazolást igazából Finnországban kaptam arra, hogy mégsem vagyok teljesen csodabogár. Ott természetes volt, hogy reggeli előtt mindenki betolt egy adag zabkását. Aztán jött a reggeli.
Ez a szösszenet még mindig nem zabkása, csak egy expressz változata, így nyárra elég is. Nem kell agyonfőzni. Nagyon jól lehet variálni. Én azt szoktam beletenni, amit éppen kívánok, vagy aminek szezonja van. (A recept alapja amúgy Béres Alexandra egyik könyvéből származik.)
Ma egy kicsit téliesre vettem a figurát. Kókusz, aszalt áfonya és tejcsoki. Öt perc alatt elkészült.
Hozzávalók 1 főre:
4 ek zabpehely, lehetőleg bio, apróbb szemű
1 ek kókuszreszelék
1 tk gyümölcscukor
½ bögre tej, ízlés szerint lehet gabonatej is
4 kocka tejcsoki
pár szem aszalt vörös áfonya
A zabpelyhet a kókuszreszelékkel és a cukorral mikróálló tálba tettem, leöntöttem a tejjel és legmagasabb fokozaton másfél percre a mikróba tettem. Amikor elkészült, kivettem, és lefedtem néhány percre, hogy a gabona megszívja magát. Ezután rádobtam az apróra vágott csokit és áfonyát. Kicsit összeforgattam, hogy a csoki megolvadjon benne.
Nagyon pazar, nekem jól összeillett ez a hármas. A csoki kicsit megolvadt és feloldódott, a kókusz kicsit ropogós maradt, az áfonya savanykás íze pedig dobott egyet az ízeken.
A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen.
Zabnassra fel!
Ugye ti is szoktatok zabot enni?

2 megjegyzés:

  1. hm, en voltam nehanyszor finnorszagban, de mindig csak rozskasaval talalkoztam (ruispuuro) - arra viszont ugy raszoktam, hogy azota igen gyakran eszek, a zabkasat meg mar nem szeretem igazan, sokkal karakteresebb a rozs ize *_*
    zabpelyhet mindenfele lepenyek es zsomlek tesztajaba illetve sutikbe szoktam inkabb tenni

    VálaszTörlés
  2. jogos! Bár én a déli részén voltam, az észteknél északi országrészben szintén menő volt.
    pedig nekem teljesen zabnak tűnt...
    Örültem, hogy rajtam kívül mások is esznek önszántukból gabonakását...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...