Már
nem is tudom, hogy kezdődött. Valamiért arra jutottam, hogy a
maradék körtéket kakaós tésztába kéne csomagolni. Nekiálltam
receptet keresni és találtam is bőséggel. A legmeggyőzőbb mégis
a ZDF oldalán díszelgő süti képe volt. Nem kellett csalódnom.
Még a Zuramnak is ízlett, pedig nincs oda a kevert tésztákért.
Hozzávalók:
80
g tej
70
g vaj
2
db tojás
200
g cukor
150
g liszt (fele lehet teljes kiőrlésű is)
10
g sütőpor
40
g kakaó
700
g körte (de elég fél kg is)
1/2
citrom leve
dió
a tetejére, fakultatív
A
sütőt előmelegítettem 200 °C-ra és egy tepsit kibéleltem
sütőpapírral.
A
vajat felolvasztottam és összekevertem a tejjel. A tojásokat a
cukorral habosra kevertem. A lisztet, sütőport, kakaót és egy
csipet sót összeszitáltam. A körtét meghámoztam, félbevágtam,
kicsumáztam és meglocsoltam a citromlével. A lisztet kis adagokban
a cukros tojáshoz kevertem, majd lassan beledolgoztam a tejes
keveréket is.
A
massza felét tepsibe simítottam, rárétegeztem a körtét, majd
ráöntöttem a tészta második felét is. Végül fél diókkal
kidekoráltam. „B” változat: egy széles tepsibe egy rétegben
kerül a tészta és a tetejére megy a körte. (Az eredeti recept is
így szól, csak én először fél adag tésztát kevertem be, mert
azt hittem egyedül kell majd megennem. Aztán amikor beleöntöttem
a formába, konstatáltam, hogy ez még nekem is kevés lesz, úgyhogy
kevertem még egy fél adag tésztát.)
Nagyjából
fél órát sütöttem, hústű próbáig. Érdemes figyelni rá
sülés közben, mert a kakaós tészták észrevétlenül, sunyi
módon képesek kokszosodni.
Sok
körte, ropogós dió, puha, könnyed tészta. Szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése