Kissé elmaradásban vagyok, tele a tár új receptekkel,
csak kicsit időhiányban szenvedek. De legalább főzni van időm. A már sokszor
emlegetett „egyszer ezeket mind kipróbálom” listáról jöjjön most a chokolate
chip cookie, vagyis A chokolate chip cookie.
A recept írója szerint ez a világ legjobbja, de mivel
én még nem kóstoltam mindet, nem teszek ilyen részrehajló kijelentést. Az
viszont tény, hogy ez az eddigi legjobb, amivel eddig találkoztam.
A szerző említ pár trükköt, ami a biztos siker felé
vezet, ezek közül egy a hosszú pihentetési idő. Vagyis napokig áll a tészta a
hűtőben. De mivel ha sütiről van szó én sem vagyok túl türelmes, egy kis adagot
kisütöttem 5 óra pihentetés után, a többit meg csak másnap, 29 óra pihentetés
után. Lehet 72 órát is pihentetni, de ez nem hiszem, hogy annyival növelné az
élvezeti értékét. Nekem nagyon bejött, főleg, hogy reggel pl. csak kikapjuk a
tésztát a hűtőből, előmelegítjük a sütőt, közben megformázzuk a tésztát és fél
óra múlva már csipegethetünk is belőle a kávé vagy kakaó mellé.
Eredeti recept innen. (Halkan megjegyzem, szerintem az
enyémek sokkal szebbek lettek.)
Hozzávalók:
2 csésze simaliszt
1 2/3 csésze kenyérliszt
1 ¼ tk szódabikarbóna
1 ½ tk sütőpor
só
1 ¼ csésze vaj (kb. 280 g)
1 ¼ csésze barnacukor
2 tojás
1 ek vaníliáscukor
1 ¼ csésze csokicsepp vagy
apróra vágott étcsoki
Először a száraz
hozzávalókat összeszitáltam. Aztán a vajat habosra kevertem a cukorral, majd
hozzáadtam a tojásokat és így kevertem tovább, végül adagokban hozzáadtam a
lisztes keveréket is. 36 órára lefedve tegyük a hűtőbe pihenni.
A sütéskor, a sütőt
előmelegítettem 200°C-ra, közben a tésztából diónyi gombócokat formáltam és egymástól
illő távolságra, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem.
Nagyjából 12-15 percig
sütöttem. Rácson hagytam kihűlni.
Kívül ropogós, belül
omlós, az ember evés közben belefut egy-egy olvadt csokiba. Ezt is nagyon
megszerettük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése