2013. szeptember 2., hétfő

Boszna (Bosna)



A bosznával Salzburgban találkoztam, amikor próbáltunk valami városnézős kaját keresni, és bátran megkóstoltuk ezt a hot-dog szerűséget.
A Wikipedia szerint röviden: ez egy fűszeres kolbász (Bratwurst, sütni való) (vagy kettő) egy félbevágott zsömlébe téve, némi hagyma, és mustár kíséretében kissé megfűszerezve. Hasonló a hot-doghoz, csak fűszeresebb.
Eredete Salzburgba vezethető vissza, ahol egy bolgár úriember készítette először: 2 db (disznóból készült) kolbászt tett fehér kenyér veknik közé, tett hozzá kevés hagymát, petrezselymet és currys fűszerkeveréket, végül félig fehér papírba csomagolta. És most jön a kedvenc részem: 1949-ben felállított egy grillsütőt az Augustiner sörözőben (a világ legcsodálatosabb sörözője, erről írok majd), és ott sütögette a hot-dog kreálmányait. Igen hamar nagyon népszerű lett, és egy évvel később megnyithatta saját kis üzletét a belvárosban egy átjáróban, ami a mai napig meglátogatható a Getreidegasse-ról. Hamar ráragadt a helyiek által adott boszna név.
Tudtam, hogy itthon is ki fogjuk próbálni egy főzésre nem alkalmas napon. A felújítás projekt közepén nagyon jól esett egy ilyen gyorsan készülő ebéd.
Nekem természetesen így túl húsos volt, úgyhogy tettem bele kevés paradicsomot meg uborkát, de ez el is hagyható. Ez egy rettentően egyszerű, férfiak által is elkövethető gyors kaja.
Hozzávalók 2 éhes személyre:
2 db bagett vagy 4 hosszabb zsömle
4 db vékony sütnivaló fűszeres kolbász (lehet, fehér, vagy sima, szárnyasból vagy négylábúból)
1 kisebb hagyma
curry por
mustár és vagy ketchup
szabadon választható:
pár szelet paradicsom
néhány karika uborka
A kolbászt megsütöttük. A bagetteket keresztben félbevágtam, majd hosszában is, de nem teljesen, hogy be lehessen csukni a szendvicset (persze kettétört, ami igen viccessé tette a fogyasztást). (A zsömlét csak hosszában kell félbevágni.) Ezt is megsütöttük a grillen, közben érdemes kicsit lenyomkodni, hogy kilapuljon. Az alsó szeletre mustárt kentem, rá a kolbász, hagyma, currypor, végül paradicsom, és az uborka. Tetejére a ketchup-pel meglocsolt felső rész jött.
Az elfogyasztása kisebb kihívás, mert nehezebb enni, mint egy szottyogós giroszt, de nagyon finom. (Egy sör igen jól esik utána.)
Az eredeti Bosna Salzburgban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...