Teljesen
rákattantam az osztrák gasztro-bloggerekre. Annyira igényesek, kreatívak, hogy kezdem magam elszégyellni. Rengeteg jó receptet találtam, amiket szeretnék kipróbálni. Csak győzzem idővel.
Szóval először ezt a sütit gondoltam kipróbálni, mert baromira tetszett, hogy befőttes üvegben sül (bár lehet, hogy csak én vagyok lemaradva).
Azért bevallom, bizalmatlan voltam, és csak a tészta 1/3-át sütöttem az
üvegben, a többi ment a tepsibe. De kár volt aggódnom, az üveg is túlélte, és a
süti is. Kicsit változtattam a recepten: gyümölcscukor és egy kis teljes
kiőrlésű liszt került bele, mandula viszont nem volt itthon. Eszméletlen jó süti, az alma és a kókusz nagyon jó
párosítás. És üvegben sütve ajándéknak sem utolsó.
Eredeti
recept itt.
Hozzávalók
kb. 4 db ½ l-es széles szájú, vastagabb falú befőttes üveghez:
180 g vaj
3 db
tojás
120 g gyümölcscukor, vagy 180 g sima cukor
200 g liszt (negyede lehet teljes
kiőrlésű)
1 tk
sütőpor
pici só
3-4 ek
kókuszreszelék
40 dkg
alma
1 ek
citromlé
1 ek
vaníliás cukor
1 ek
barnacukor (sima fehér is jó)
csipet fahéj
szeletelt
mandula
olaj az
üvegek kikenéséhez
A sütőt
előmelegítettem 175 °C-ra. Kikentem a formákat.
Az
almákat négybe vágtam (én nem hámoztam meg), kicsumáztam és vékonyra
szeleteltettem Juliskával. Meglocsoltam a citromlével, rászórtam a cukrot, fahéjat,
összekevertem és állni hagytam.
A vajat
takaréklángon felolvasztottam. Közben a tojásokat habosra kevertem a cukorral
és a lisztet elkevertem a sütőporral, sóval és kókusszal. Végül a lisztes
keveréket és a vajat a tojáshoz kevertem és alaposan összedolgoztam. Elég sűrű tésztát kell kapnunk, de azért még folyós legyen.
A forma
aljára ment egy adag tészta, kb. két evőkanálnyi, aztán alma és így tovább. A
tetejére tészta került. Betoltam a sütőbe és 20 percig sütöttem, ekkor
megszórtam egy kis cukorral (és a mandulával, ha van) és további 15-20 percre
visszatoltam a sütőbe.
Az üveges
változatnál még forrón kell rátenni a tetőt. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe. Egy-két
hétig el tudna állni, ha nem lenne annyira finom.
Tepsiben
sütve elég a tészta alma tészta rétegezés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése