Sajnos
egyre kevesebb időm van valamit újítani pékáru téren. Este megy a félbarna
tészta a kenyérsütő gépbe, és reggelre kisül. Viszont pár hete találtam egy
nagyon jó kis kenyérsütős blogot (német nyelvű), profi tésztákkal, csodás kiflikkel,
kenyerekkel, zsemlékkel. Innen származik ez a kifli is.
Ez az
éjszakai bagoly este dolgozik a hűtőben. Reggel csak ki kell venni és már lehet
is sütni. Kell ennél frissebb kifli? A héja ropogós, a belseje szaftos. Pici
vajjal, langyosan nagyon pazar.
Hozzávalók
8-9 db-hoz:
450 g búzaliszt
225 g víz
4,5 g cukor
22,5 g olívaolaj
10,5 g só
7,5 g friss élesztő
Az
olívaolaj kivételével az összes hozzávalót tésztává gyúrtam, öt perc dagasztás
után az olajat is beledolgoztam. További 10 percig dagasztottam kézzel. Elég
kemény a tészta, lehet géppel is dagasztani: 5 percig alacsony fokozaton, ekkor jön bele az olaj, majd
8 percig magasabb fokozaton.
A tésztát
letakarva, egy órát hagytam pihenni szobahőmérsékleten.
Majd 8
(9) részre osztottam és gombócokat formáztam belőlük. 15 percig pihentek.
Végül mindegyiket
30 cm
magas és alapjánál kb. 10-13
cm széles háromszögre nyújtottam, majd az alapjától
kezdve feltekertem. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem, letakartam
folpackkal és betettem a hűtőbe éjszakára. 11 órát érdemes kb. 10 °C fokon hagyni.
Reggel
előmelegítettem a sütőt 200 °C-ra (nem légkeveréses, gáz), közben kivettem a
kifliket, hogy kicsit magukhoz térjenek és 1 cm mélyen hosszában bevágtam őket. Amikor a
sütő elérte a kívánt hőfokot, betoltam a kifliket, és 5 perc után visszavettem
a hőmérsékletet 180 °C-ra. Érdemes gőzben sütni, attól lesz finom ropogós a
héja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése