Hogy teljes legyen a blog pogácsa repertoárja, egy
tepertős következik. Abból is az élesztős leveles fajta, hogy bonyolítsam.
Kicsit melléfogtam a töpörtyűvásárlással, mert nem a
zsíros, omlós fajtát szeretjük, hanem a ropogósabbat, de ez ugye már csak a
kóstolás után derült ki. Ez a kevésbé kisütött fajta viszont tökéletesen
alkalmas volt a pogácsába. A recept alapja a Nagy süteménykönyvből származik,
kisebb módosítással, a technológia viszont mi más is lenne, mint a már jól
bevált Ínyesmester hajtogatott leveles tésztájánál leírtak. A tészta élesztős,
azaz kelt, a közé került töpörtyűs réteg viszont foszlós rétegekre osztja.
Ezért szeretjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
30
g
friss élesztő
50 ml tej
csipet cukor
500
g
liszt
1
dl
tejföl
8 dkg zsír
só
A rétegeléshez:
250
g
tepertő
őrölt bors
1 db tojás a kenéshez
Az élesztőt felfuttattam a tejjel és a cukorral. Közben
kimértem a tészta többi hozzávalóit, és ledaráltam a töpörtyűt. A lisztből két
evőkanálnyit a töpörtyűbe tettem, és két kanál töpörtyűt a tésztához. A tésztát
jól összegyúrtam, a töpörtyűt pedig elkevertem a 2 evőkanálnyi liszttel.
A hajtogatás menete a következő:
A tésztát négyzet alakúra nyújtottam, rákentem a töpörtyűs
krémet és egyenletesen megszórtam borssal. Mindkét oldalát behajtottam középre,
majd az alsó és felső végét is. Pihentettem fél órát, majd újra kinyújtottam és
hajtogattam a fenti módon. Pihentetés, gyötrés még kétszer megismételve,
összesen négyszer. Aztán a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra, a tésztát ujjnyi
vastagra nyújtottam, tetejét késsel bekockáztam, majd kiszaggattam. A
pogácsákat sütőlemezre tettem, és megkentem a felvert tojással. Nagyjából 20
percig sütöttem, amíg szép színt kapott.
Őszintén bevallom, nem szeretem a tepertős pogácsát, de ez nagyon
finom. Ennél jobb reklám szerintem nem kell neki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése