2012. november 6., kedd

Elmélkedés egy csirkéről



Azért vágtam bele az egész csirkébe, mert kicsit elriasztott az a rengeteg jobb meg bal láb a csirkésnél. Hány csirkéből van az a kupac? Talán a lelkiismeretem megnyugtatására, talán a nosztalgia miatt, de fél évvel ezelőtt vettem egy egész pucolt állatot, hogy saját magam dolgozzam fel. (A szerencsés kertesházlakók szaladgáló csirkékkel most nyugodtan kinevethetnek.) Természetesen az ár-érték arány sem egy utolsó szempont ennél a történetnél.
Jobb kezemben „előkezelt” csirkével, bal kezemben laptoppal nekiálltam videókat keresni, hogyan is kell szétkapni egy ilyen jószágot. Aztán mégis a gyerekkori emlékeim győztek, és a nagymamámtól és anyukámtól ellesett technikát alkalmaztam. Hozzáteszem, egy hentes biztosan sírva fakadt volna, ha látja, mit csinálok. Mivel most nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, leginkább ezt a két videót ajánlom a bátor próbálkozóknak: bontás, mell filézés.
Régi szakácskönyveket olvasgatva, nagyon megtetszett, hogy eleink mennyire jól hasznosítottak mindent, semmit nem hagytak veszendőbe menni. Szóval végy egy csirkét, meg egy mélyhűtőt és rengeteg csodás étel születik majd belőle. Az eltelt fél év alatt nagyon bevált az eljárás és a következő igen takarékos ételsor született.
Egy nagyobbacska csirkéből nagyjából 4-4 személyre való mell és comb hús jön ki. A csirkemellet kirántom, vagy megsütöm. A combból általában csirkepaprikás készül, aminek a maradéka másnap hortobágyi húsos palacsinta lesz.
Az aprólékból sok zöldséggel tartalmas húslevest szoktam főzni. Általában jó nagy adagot. Nem szokott elfogyni, úgyhogy a lé fél literes adagokban, leszűrve megy a mélyhűtőbe. Később jó lesz alaplének főzelékhez, rizottóhoz vagy krémlevesekhez. Levesben főtt zöldség is ki szokott maradni, ezt kicsit felturbózva, franciasalátába teszem. Az ötletet egy régi szakácskönyvből vettem és teljesen más íze lesz így a salátának, mintha simán megpárolnám a zöldségeket. A maradék főtt húsból húskrém készül, esetleg egy hússaláta.
Szóval ennyi minden remek dolog kihozható egy csirkéből a mélyhűtő azon csodás tulajdonságával, hogy elnyújtható a felhasználás. Kivételesen nem mondom, hogy feltétlenül próbáljátok ki, de érdemes kicsit eljátszani a gondolattal, meg a „semmi nem vész kárba” filozófiával a konyhában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...