Már nem is tudom hogyan történt, egyszer csak arra jutottunk, hogy csináljak madártejet. Még sosem készítettem, mindig csak Anyukámat kértem meg, hogy lécci-lécci legyen madártej. És valamiért sosem lestem el tőle, hogyan csinálja, pedig isteni finomra szokott sikerülni. (Halkan megjegyzem, olyan finomat még sehol sem ettem.)
Fogtam hát a szakácskönyveket és alaposan
áttanulmányoztam, hogyan is készül, végül mentem a saját fejem után. Eléggé
féltem tőle a tegnapi sikertelenség sorozat után, de azért nagyon
összpontosítva nekiláttam. Tudtam, hogy sosem lesz olyan, mint Anyué, de
egyszer nekem is el kell kezdenem. A végére már látszott, hogy ez nem is annyira
bonyolult, mint gondoltam. Közepesen könnyű, és gyakorlatilag csak tej, tojás
és cukor kell hozzá. A cukor mennyiségén nyugodtan lehet változtatni. Én gyümölcscukrot
használtam, az evőkanál itt csapott evőkanál volt. „Rendes” cukornál lehet
púpozott evőkanál is. A vaníliás cukor házi volt, tehát a tejbe kerültek
vaníliadarabok és magok is.
Hozzávalók 4 személyre:
3 db tojás
6
dl
tej
2 tk liszt
a fehérjéhez 1 ek (por)cukor
a sárgájához 2 ek cukor
a tejhez 2 ek vaníliás cukor (1 csomag, ha boltit
használunk)
Először a tejet egy teflon lábosban, alacsony lángon, 2 ek
vaníliás cukorral feltettem melegedni. Néha ránéztem és megkevertem, hogy ne ragadjon le az alja.
Közben szétválasztottam a tojásokat, és a fehérjét egy
csipet sóval és egy evőkanál cukorral kemény habbá vertem. Ennek ismertetőjele,
ha a habverőt kihúzva csúcsocska képződik, ami nem hajlik el. Kicsit bátrabb
megoldás, ha a tálat fejjel lefelé fordítjuk, ha a hab nem mozdul el, elég
kemény. Elvileg mostanra a tej is felforrt.
A tejbe evőkanálnyi méretű habgaluskákat szaggattam. Nem
szabad egyszerre túl sokat beletenni, mert legalább kétszeresére dagad a
tojáshab. Alacsony lángon, fedő alatt 1-2 percig főztem, de nagyon résen kell
lenni, nehogy kifusson a tej. Aztán megfordítottam a galuskákat, és további egy
percig főztem. Végül tálra szedtem a habfelhőket.
A tejet átszűrtem, és kiegészítettem, hogy megint 6 dl legyen. A tojássárgákat habosra
kevertem 2 ek cukorral és a liszttel, majd lassan csorgatva hozzákevertem a
meleg tejet. Visszatettem a tűzre, és állandóan keverve besűrítettem. Csak akkor öntöttem a tojáshab felhők
alá, amikor langyosra hűlt. (Ha a sodó
túl sűrű, lehet még tejjel hígítani.)
Megjegyzés: én házi vaníliás cukrot szoktam készíteni. Ami
azt jelenti, hogy fél kg (gyümölcs)cukorhoz veszek egy rúd vaníliát (250 Ft). Félbehasítom,
kikaparom a magjait, a megmaradt hüvelyt 3-4 részre töröm, és a magokkal együtt
hozzákeverem a cukorhoz. Jól záródó üvegben 2 hétig érlelem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése