Ősz van. Gyümölcs van. Kert híján örömmel fogadok minden
nemű terményt, amiből más szerencsés kerttulajdonosok már besokalltak. Így
jártam az almával is. Mivel rendes házi almáról van szó, nem voltak
makulátlanok. Néha többet kellett kivágni, mint amennyi a végén megmaradt
belőle. Na, az ilyen esetekre legjobb az almás pite. Egy hibátlan almát inkább
megeszek magában.
Egy recept már van fent, most kipróbáltam egy másikat is.
Ez egy kicsit több összetevőből áll, szerintem finomabb is. De ez ízlés
kérdése. A recept a Lajos-Hemző páros 99 Házi sütemény c. könyvéből származik.
Kicsit változtattam rajta: került bele teljes kiőrlésű liszt, gyümölcscukor és
zabpehely is. A keverést nem bonyolítottam, minden ment a késes robotgépbe. Így
nem olvadt meg a vaj a kezem melegétől és nem áztatta el a tésztát.
Hozzávalók egy hadseregnek:
100
g
teljes kiőrlésű liszt
400
g
simaliszt
250
g
vaj
95
g
gyümölcscukor
12
g
sütőpor (1 tasak)
20
g
vaníliás cukor (2 tasak)
3 db tojás
2 ek tejföl
csipet só
A töltelékhez:
1
kg
alma
75
g
gyümölcscukor
½ kk fahéj
½ citrom reszelt héja és leve
plusz 30 g
zabpehely
1 db tojás a kenéshez
A sütőport jól összekevertem a liszttel, aztán a tészta
hozzávalóit késes robotgépbe tettem és összedolgoztam. Először finom
morzsalékos lesz, aztán összeáll egy gombócba. Fóliába csomagoltam és betettem
a hűtőbe 1 órára pihenni. (Ha sietek, a mélyhűtőbe szoktam tenni, és akkor nem
kell olyan sokáig pihentetni.)
Közben az almát megpucoltam és vékonyan felszeleteltem
(felszeleteltettem Juliska robotgéppel), és összekevertem a cukorral, fahéjjal,
citromhéjjal. Meglocsoltam citromlével.
A sütőt előmelegítettem 200 °C-ra. A tésztát
kettéosztottam (alja peremmel és teteje lesz majd), kinyújtottam. A nagyobbat
sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megszurkáltam villával, megszórtam a
zabpehellyel, végül rátettem a kicsit kinyomkodott almát. A kisebbik
tésztadarabot is kinyújtottam, de ebből hosszanti, kb 1 cm széles csíkokat vágtam,
amit nem túl szorosan fektettem az almarétegre. Összeértek, de azért volt
közöttük hely hogy a gőz ki tudjon jönni. Tetejét megkentem a felvert tojással
és addig sütöttem, amíg szép aranybarna színt kapott.
Nagyon jó kis tészta, igen elégedett vagyok vele. Puha,
mégis omlós. Az alma így felszeletelve kicsit ropogós maradt, de ez nem ment a
minőség rovására.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése