Abszolút híve vagyok a kaja újrahasznosításnak is, és
külön öröm volt számomra, hogy a szikkadt kenyér, meg kenyérmorzsa felhasználására
is találtam megoldást. Legalább a zsemlemorzsa is örülhet, hogy nem mindig csak
a rántott húsban végzi.
A River Cottage Every Day szériájának egy teljes epizódja szól a
kenyérről. Itt volt ez a recept is. Már most kijelenthetem, hogy aki nem
szereti az édes bundáskenyeret, annak valószínűleg nem fog ízleni. Bár nem
annyira édes, de az átlag magyar ízlésnek kicsit talán furcsa lehet.
Teljesen hétköznapi alapanyagokból készül, egészen
egyszerű módon. Csak arra kell odafigyelni, hogy a zsemlemorzsa, vagy a száraz
kenyér ne legyen avas. Bolti morzsa semmiképpen nem jó, mert az túl apró szemű.
Meg különben is, tessék összegyűjteni a száraz kenyér meg kifli csücsköt és
mehet is a darálóba.
Ehhez a recepthez jobb a cafatokra tépkedett szikkadt
fehérebb kenyér, de ezzel a nagy szemű morzsával sem volt rossz. Az eredeti
recept nem írja, de én egy kicsit megfűszereztem, mert az hiányzott volna
belőle.
Hozzávalók:
50
g
vaj (35+15)
250 ml tej
150 ml tejszín
2 db tojás
2 db tojás sárgája
(fakultatív: fűszernek lehet a tejhez keverni pici
fahéjat, kardamomot és egy leheletnyi szegfűszeget, azt nagyon óvatosan, mert
erős fűszer)
75
g
cukor
125
g
szikkadt fehér kenyér összetépkedve (vagy nagy szemű zsemlemorzsa)
3 db desszert alma (lehet alma, körte vegyesen)
3 tk barna cukor
A tűzálló tálat kikentem egy kis vajjal.
A tejet és a tejszínt felforraltam (nem kell, hogy
bugyogjon).
A tojásokat és a sárgákat kikevertem 2 ek cukorral, majd lassan,
folyamatosan hozzákevertem a tejes keveréket. Végül belekevertem 75 g morzsát és másfél órát
hagytam állni.
Közben megpucoltam az almákat, cikkekre vágtam. Egy
serpenyőben 15 g
vajat olvasztottam, és néha átforgatva őket, arany barnára pirítottam benne a
gyümölcsöt. Ez nagyjából 10 percig tartott. A végén rászórtam a 3 tk cukrot és
rövid ideig a tűzön hagytam karamellizálódni. Félretettem.
A sütőt előmelegítettem 180°C-ra.
A tál aljára szórtam a gyümölcsöket, ráöntöttem a tojásos
morzsát. Végül összekevertem a maradék cukrot, morzsát és vajat és a tetejére
szórtam.
Fél óráig sütöttem, amíg a teteje kissé arany barna lesz,
és a tojásos réteg is szilárd egy kissé, de azért nem főtt tojás.
A gyümölcs selymes és savanykás, rajta a remegős krém, a
teteje meg ropogós és édes. Nagyon laktató, jó kis télies édesség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése