2012. január 20., péntek

Káposztás cvekedli


Édesen vagy borsosan? Esetleg mindkettő? Én ez utóbbi táborba tartozom. Nem tudom, hogyan alakult ki bennem. Sósan nem szeretném. Ha végiggondolom, nem tudok említeni még egy ilyen édes borsos étel kombinációt (amit szívesen meg is eszek). Aztán azon is elgondolkodtam, mit szólna Jamie Oliver, ha megkóstolná, vagy neki kéne elkészítenie :)
Sosem főztem még, de ezerszer láttam, hogyan készül, ezért vágtam bele bátran recept nélkül is. A rutinos háziasszonyok most biztosan megmosolyognak, mit kell ehhez bátorság, de szerintem a legegyszerűbb ételeket a legnehezebb jól elkészíteni. Én nem szeretem csak úgy összedobni az egyszerű kajákat sem. Akármi is az, addig főzöm, amíg finom nem lesz :)
Azért is bátorkodom feltenni ezt a receptet, mert ez nem egy flancolós blog. Ez egy konyhasimogatós, fakanállal barátkozós blog. Úgyhogy konyhatündérek előre! Gyengébb idegzetűek ne olvassák tovább, mert zsír fog keveredni cukorral…
Hozzávalók 2 főre:
200 g tészta (legjobb, ha saját gyártmány)
200 g fehér káposzta
1 lapos ek zsír (olaj)
2 ek barna cukor
só, bors, cukor
A káposztát nagy lukú reszelőn lereszeltem. Picit besóztam, és hagytam állni.
Addig a tésztához feltettem forrni 1 liter vizet 1 ek sóval.
Egy lábosban felolvasztottam a zsírt, majd hozzáadtam a cukrot, aztán addig kevergettem, amíg megolvadt benne és egy kis színt kapott. Amikor már kellőképpen megbarnult a cukor, hozzáadtam a káposztát és jól összekevertem, hogy a karamell mindenhol érje. Fedő alatt pároltam kicsit, aztán fedő nélkül, amíg picit meg nem puhult. Közben kifőztem a tésztát.
A kifőtt tésztát a káposztához adtam és pár percig folytonosan kevergetve pirítottam még, hogy jól elkeverjenek. Végül jól megborsoztam és szórtam rá egy kis cukrot, hogy szétolvadjon a tésztán.
Nagyjából negyed óra alatt elkészült.
Remélem, senki kedvét nem vettem el a blog olvasgatásától. Vannak ilyen perverzióim, édes, borsos káposztás tészta. Ez van.
"Hát, ha megkérdezed mit főzz, biztosan nem fogom azt mondani, hogy káposztás tésztát, de azért ez finom volt"-mondta az ember, aki nem szereti a káposztás tésztát.

2 megjegyzés:

  1. Évek óta nem ettem, pedig annyira szeretem:) Szeretem édesen is sósan is, de egyszerre a kettőt még nem próbáltam:) Házi tésztával tényleg verhetetlen, jövő hétre tervbe vettem.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...