2012. január 27., péntek

Fekete retek mézzel és szerecsendióval – vigyázat harap!


Nem szeretem a fekete retket, de valamiért most nagyon megkívántam. Biztosan náthaűző hatása keltette fel a szervezetem figyelmét. Régen ettem és csak arra emlékeztem, hogy ehetetlenül csíp. Azért tettem vele egy próbát, mert már a csípős paprika is csúszik, hátha ez is.
Kicsit utánaolvastam, de nem sok mindent találtam. Nem valami népszerű zöldség. A népi gyógyászat viszont előszeretettel használja. A friss reteklé elősegíti az epe és a gyomornedvek kiválasztását, nyálkaoldó, görcsoldó hatása miatt pedig köhögéscsillapításra is használják. Ehhez mézzel elkevert reteklevet használnak.
Én is ebből indultam ki. Nagy lukú reszelőn lereszeltem egy kisebb forma fekete retket, hozzákevertem egy bő teáskanál mézet, picit sóztam és egy furcsa sugallat hatására szerecsendióval szórtam meg.
Hát nem is tudom. Nagyon csíp, ami arra késztet, hogy abbahagyjam, és minden végtagommal eltoljam magamtól (valószínűleg a bacik, vírusok is így éreznek bennünk). Közben viszont ez a csípősség nagyon harmonizál a mézzel, szerecsendióval. Egyszerre édes, keserű és csípős, szóval nehéz abbahagyni.
Sima vajas kenyérrel érdemes enni, úgy az igazi.
Másnap minden mellékhatása jelentkezik :) Szerintem a veséket is megdolgozza kicsit…
Tegyetek egy próbát és harapjatok vissza!

2 megjegyzés:

  1. A nagymamám úgy készítette, hogy meghámozta a retket és a felső részébe vájt egy nagy lyukat. Teletöltötte kristálycukorral és beleállította egy üvegpohárba, ahová néhány óra - egy éjszaka - alatt átcsöpögött a megolvadt cukros reteklé. Így már nem csípett, legalábbis úgy emlékszem, simán megittam 1-1 kanálnyit, amikor köhögtem és nagyon jót tett. Próbáld ki, szerintem működik, bár tény, én még nem csináltam..:o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rebeka! Köszönöm a tippet, máshol is olvastam hasonló eljárást a retek hatóanyagainak kinyerésére.
      Fantasztikus miket tudnak ezek a nagymamák :) Ki fogom próbálni, ha úgy alakul.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...