Ha már
van fagyigép, és kissé szottyos barack, miért ne lehetne belőle barackfagyi? Idén
nagyon finomak a gyümölcsök, köztük a kajszi is, ráadásul, amit vettem olyan jó
krémes állagú volt, igazi lekvárnak való. Meg fagyinak.
Ahogy receptet
kerestem, egyik sem győzött meg, csak az Ínyesmesterben lévő
kajszibarackfagylalté. Csodás ötlet, hogy a barackot mandulával párosítja, mert
sütiben én is szoktam, de fagyiban még eszembe sem jutott. Trükkös egy recept.
Azért a tojáshabot kihagytam belőle, mert nem bízom a nyers tojásban. Mivel a
tejtermék meg a tojás kimaradt belőle, egy teljesen jó gyümölcsös hűsítőt
kaptam. És bebizonyosodott, hogy az ikejás jégkrémgyártó kézikészülék jó
befektetés volt.
Hozzávalók:
2 dl víz
75 g cukor
30 g héjastul darált mandula
250 g átpasszírozott kajszi
A vízből,
darált mandulából, cukorból szirupot főztem úgy 10 percig. Közben megmostam, kimagoztam a
barackot, és átpasszíroztam a paradicsompasszírozón (nem szórakoztam a
hámozással). Amikor a szirup elkészült, átszűrtem a levet (kinyomkodtam a
mandulából is) és hagytam hűlni. Végül a mandulaízű szirupot a gyümölcsvelőhöz
kevertem, átöntöttem egy régi fagyis tálba és lehűtöttem. A fagyigépben 15
percig járattam, majd formákba öntöttem, és lefagyasztottam. (Nem szükséges
jégkrémforma, lehet simán a fagyis dobozban fagyasztani gép nélkül, és óránként
áttörni villával.)
Isteni
finom, nagyon barackos, enyhén mandulás hűsítő.
A hétvégén én is barackos fagyit készítettem, csak én kardamommal ízesítettem, így is nagyon finom lett. A mandulás változat sem elhanyagolható. :)
VálaszTörlés