Végre paprika. Végre meg lehet tölteni. Mivel igyekszem tartani magam az idényzöldség evéshez, most láttam elérkezettnek az időt, hogy főzzek egy adag töltött paprikát. Nemrég óta kezdtem el sajátot csinálni. A hazait persze sosem fogom überelni. Imádom. Az enyém még alakul. Majd az évek meg a rutin.
Ebből keveset főzni nem lehet, nem is érdemes.
Én kicsit másképp készítem, mint a szüleim. Nem főzőm meg külön vízben a megtöltött paprikákat, hanem egyből a fűszerekkel együtt a paradicsommártásban párolom. Így a paprika íze sem vész kárba. Jót tesz neki még, ha a töltelékbe kerül egy kis füstölt szalonna is (én most kihagytam).
Hozzávalók:
6 db tölteni való paprika (itt jegyezném meg, hogy idén esett le e tantusz (harminc év után), hogy a TV a tölteni való rövidítése. Mindig azt hittem, az valami fajta név, amit tévésekről neveztek el :)
40 dkg zsírosabb sertéshús (én most lapockából csináltam)
2 ek mangalica zsír
1 fej hagyma
60 g rizs (lehetőleg barna)
1 l paradicsomlé
Zellerszár
Só, bors
3 tk barna nádcukor
(A rántáshoz:
2 ek olíva olaj
4 ek teljes kiőrlésű liszt)
A hagymát félbe vágtam. Az egyik felét felaprítottam, a másik felét egészben hagytam. A zsírt felolvasztottam és üvegesre pirítottam rajta a hagymát. Amikor megpirult, ráöntöttem a rizst és annyi vízzel engedtem fel, hogy éppen ellepje. Addig főztem, amíg a vizet felszívta. Közben megmostam és kicsumáztam a paprikákat és nekiálltam a paradicsomszósznak.
A paradicsomlevet egy széles lábosba öntöttem, beletettem az egészben hagyott fél hagymát és a zellerszárat és elkezdtem felforralni.
A kihűlt hagymás rizst összekevertem a hússal. Sóztam, borsoztam. A masszát a paprikákba töltöttem. Amikor a paradicsomszósz felforrt, beletettem a paprikákat és fedő alatt, takaréklángon megfőztem.
Amikor megfőtt, kivettem a paprikákat és beízesítettem a szószt. Cukrot, sót, borsot tettem bele.
Én jobban szeretem rántás nélkül. Végül ebéd után mégiscsak berántottam a szószt. Ehhez felforrósítottam az olíva olajat, majd rászórtam a lisztet és kis ideig pirítottam. Lehúztam a tűzről és merőkanalanként, gyorsan keverve hozzáadtam a paradicsomszószt. Felforraltam. Amikor elkészült, visszatettem bele a paprikákat, és így hagytam összeérni az ízeket.
A paradicsomszósz finom, picit paprikás. Jót tesz neki a zeller is, annak ellenére, hogy édeskés. A töltelékből szándékosan hagytam ki a tojást, mert így is összeállt. Szerintem jó arányban van benne a rizs és a hús. Ahhoz képest, hogy második próbálkozás, nekem nagyon ízlett. Persze sosem lesz olyan, mint az otthoni, de ínséges időkben jó helyettes.
Szeretitek a töltött paprikát?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése