Múlt héten (vagy előtte?) nagyon be voltam sózva, hogy
rizskochot (vagy riskókot :) kell ennem. Nem igazán tudtam hová tenni a dolgot, két napig
próbáltam elhessegetni a gondolatot, de hát a természetnek nem lehetett
parancsolni. Ha rizskoch kell, hát rizskochot eszem.
Nagyjából 20 éve ettem utoljára egy kedves barátunk
ablaka alatt, aki szakácsnak tanult. Általában előszeretettel könyörögtünk
neki, hogy most mégis inkább menjen haza és süssön nekünk rizskochot. Kemény
világ volt :). Sajnos a családunkban nem igazán divat, pedig imádtam, még a
menzai változatát is, kizárólag ehetetlenül édes lekvárral vagy szörppel.
Gondoltam, hogy nem valami bonyolult dolog, sokat nem is
kutattam recept után, csak előszedtem a 80-as években kiadott „nem retro hanem
még az” szakácskönyvemet (Verő Juli: Hónapok, napok, ételek) és meg is találtam
rizsfelfújt néven. Én megfeleztem a receptet, de még így is nagyon sok lett és
mivel én voltam az egyetlen lelkes fogyasztó, 3 napig ettem
reggelire/tízóraira/uzsonnára. A recepten nem változtattam csak felturbóztam
egy kis vaníliával.
Hozzávalók 4 személyre:
1 bögre kerek szemű rizs (1 bögre=2,5 dl)
1 bögre víz
1 bögre tej
¾ bögre cukor (ha gyümölcscukorral készül, akkor ½ bögre
is elég)
1 rúd vanília
csipet só
4 db tojás
vaj a tepsi kikenéséhez
A rizst takaréklángon feltettem főni a tejjel, vízzel,
cukorral és egy csipet sóval. A vanília rudat félbe vágtam, kikapartam a magjait
és a rizshez adtam a megmaradt rúddal együtt.
Amikor a rizs megfőtt, kivettem a vanília rudat és hagytam
kihűlni. Közben előmelegítettem a sütőt 180 °C-ra, egy tűzálló tálat pedig
kikentem vajjal. A tojásokat szétválasztottam, a sárgákat a kihűlt rizshez
kevertem, a fehérjét egy pici sóval kemény habbá vertem. Végül a tojáshabot
több részletben, óvatosan a rizshez kevertem. A masszát a tálba simítottam és
kb. fél óra alatt aranybarnára sütöttem.
Híg sárgabaracklekvárral, vagy málnaszörppel az igazi,
én frissen készült, savanykás fosóka-szilva lekvárral ettem. Azóta sem értem,
miért kellett feltétlenül rizskochot ennem, mindenesetre jó volt megint
felfedezni ezt az egyszerű édességet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése