Mostanában nagyon keresem a gyors, egyszerű, nem túl
hagyományos recepteket, hogy minél többször frissen sült (főtt), nem túl unalmas étel kerüljön
az asztalra. Hát ez éppen nem esik ebbe a kategóriába (nem annyira gyors, viszont eredeti), de ketten dolgoztunk a
projekten és így egész gyorsan elkészült. Az eredeti recept ebben a videóban
található angolul.
Hozzávalók a tésztához:
1 bögre (2,5 dl) liszt
1 bögre tej
1 db tojás
só
olaj a sütéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
50 g vaj
50 g liszt
250 ml forró tej
só, bors, szerecsendió
1 (férfi) marék erős ízű reszelt sajt
4-5 szelet jó minőségű sonka felkockázva
pár ág petrezselyem apróra vágva
kevés chili pehely (elhagyható)
olaj a sütéshez
sajt a tetejére
A sütőt előmelegítettem 220 °C-ra.
Aztán elkészítettem a mártást (besamel). A vajat
alacsony lángon felolvasztottam, majd kicsit megpirítottam benne a lisztet,
végül apránként, folyton keverve hozzáöntöttem a forró tejet. Sóztam,
borsoztam, őrölt szerecsendióval fűszereztem. Amikor besűrűsödött, lekapcsoltam
alatta a lángot, majd belekevertem a sajtot, sonkát, petrezselymet, chili
pelyhet.
A tésztához az összes hozzávalót csomómentesre
kevertem. Egy serpenyőben olajat forrósítottam és kisütöttem a palacsintákat, 5 db lett belőle.
Egy tepsi (tűzálló tál) aljára kevés olajat öntöttem, a
palacsintákat megtöltöttem (ahogy az a videón látható). Egy kevés tölteléket
hagytam a végére, amit egy kis tejjel felhígítottam, hogy a palacsinták tetejére
tudjam önteni. Végül megszórtam reszelt sajttal, és 10 percig sütöttem (grill alatt 7-8 perc).
Sajnos fotó nem készült a belsejéről, de igen guszta.
Kicsit talán pancsos, de amíg a sütőben sülnek a palacsinták, pikk-pakk el
lehet mosogatni. Tartalmas fogás. Egy jó erős ízű sajttal, és sonkával az
igazi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése