A szombat nálunk általában a nem hagyományos ebédekről
szól. Ilyenkor szoktunk házi készítésű gyorskajákat enni, ami otthon készítve
persze egyáltalán nem gyors, viszont sokkal finomabb. Ma bajor hangulatban
voltunk.
Egy német sörkertbe kiülve semeddig nem tart elmenni a
sört kísérő fehér kolbászért, meg perecért. Az otthon készült fesztiválos
ebédhez ehhez sajnos több idő kell. A sört, kolbászt beszereztük, de perec nélkül
nem lett volna az igazi. Úgyhogy úgy döntöttem én fogom megsütni, úgyis mindig
kíváncsi voltam, hogyan készül a perec. A recept Limara pékségéből való és
szokás szerint nem csalódtam benne. Mi egy fél adaggal beértük. A sós máz
helyett csak sós vízzel kentem meg a perecek tetejét.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
2 tk só
1 ek cukor
7 dkg puha vaj
2 dl langyos tej
2 dl langyos víz
20 g friss élesztő
a főzéshez:
1 ek szódabikarbóna
a tetejére:
sós víz (ízlés szerinti sótartalommal)
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd kétszeresére
kelesztettem. Amikor megkelt, átgyúrtam és 10 egyenlő részre osztottam. A
tésztagombócokat ovális, 30 cm hosszú lappá nyújtottam, majd hosszabbik
felüknél fogva feltekertem (így 30 cm hosszú hengereket kaptam). Közben egy
nagy lábosban feltettem 1 liter vizet forrni, a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra
és egy sütőlapot kibéleltem sütőpapírral.
A rudakat nagyjából 70 cm hosszúra nyújtottam
(hengergettem) úgy, hogy a közepe kicsit vastagabb legyen, mint a szélei. A
rudakból pereceket formáztam.
Amikor a víz felforrt, beletettem 1 ek szódabikarbónát,
majd a pereceket egyenként a forró vízbe tettem és mindkét felüket ½-½ percig
főztem. Amikor elkészültek, szűrőkanállal az előkészített sütőlapra tettem őket
és a tetejüket megkentem sós vízzel. A pereceket nagyjából 20 percig sütöttem,
közben még egyszer megkentem sós vízzel.
A szebbeket sajnos megettük, így csak a kevésbé szépek érték meg a fotózást. Nagyon-nagyon finom, kívül ropogós, sós, belül puha,
édeskés és foszlós. Magában is finom, de minek ennénk magában, ha egy jó kis
német sörrel még finomabb. Meg bajor kolbásszal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése