Elnézést
a friss receptek hiánya miatt, de nagyon nem fér bele az időmbe a blog írás.
(Ráadásul a technika ördöge nem akar lefeküdni aludni, és éppen azon mesterkedik, hogy ne tudjak fotókat feltölteni.) Azért igyekszem. Íme egy régóta kipróbálásra váró recept Jamie főzőiskolájából:
Wellington-darált marhahúsból. Persze ez elég messze van az eredetitől, mert
marhahús helyett sertés van benne. Akárhogy is nevezzük, jó cucc.
Kicsit
elméreteztem a tésztaburkot, a receptben már a javasolt mennyiséget adom meg.
Nekem nagyon bejött, Viszonylag hamar összerakható, egy dologra érdemes
figyelni: a tészta legyen jó minőségű (ez nem volt az).
Hozzávalók
3-4 személyre:
½ közepes
hagyma
½
sárgarépa
1
szárzeller, én 2 diónyi zellergumót tettem bele
1 kis
burgonya
1 g fokhagyma
2 közepes
csiperke gomba
olívaolaj
2 szál
friss rozmaring
1 kis női
marék zöldborsó
1 tojás
250 g darált marhahús (vagy sertés)
só, bors
250 g leveles tészta
A sütőt
előmelegítettem 200 °C-ra.
A
zöldségeket és a rozmaringot apróra vágtam, majd egy serpenyőben, közepes
lángon, olívaolajon 8-10 percig kevergetve pirítottam. Addigra kicsit meg kell
puhulnia a zöldségeknek. Végül belekevertem a borsót, sóztam, borsoztam, és még
egy percig pirítottam, amíg a borsó is megpuhult. Hagytam kihűlni.
A tojást
egy kis tálban felvertem, és a felét a kihűlt zöldségekhez öntöttem, majd
belekevertem a húst is és sóztam borsoztam.
A tésztát
5 mm
vékonyra nyújtottam, széleit bekentem a maradék tojással, és a hengerré
formázott húsos masszát a szélére tettem. Innen kezdtem el szorosan feltekerni.
A hurka végeit összenyomtam, lezártam. Elég, ha a tészta csak egy rétegben fedi
az egészet, mert nem fog tudni felemelkedni, és szalonnás lesz (tapasztalat). Ha
marad ki tészta, lehet belőle tetszetős díszeket vágni a tetejére. Végül
megkentem a maradék tojással és betoltam a sütőbe. Nagyjából 40 percet sült.
Sertés hússal
is finom, de azért ez inkább marhát kíván. Ropogós tészta, lágy töltelék.
Mutatós és igen laktató.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése