Tegnap
megtört a jég: sokévi küzdelem után (mert ez már nem a kezdők szerencséje) én
nyertem. Mindkét mumusom feladta: sikerült sütnöm egy tökéletes piskótát és
felvernem a tejszínhabot. Mindez egy sütiben! Apró örömök az életben…
A
süteményhez az ihlet a Maródi cukrászdából jött, a piskóta is és a krém is
külön-külön receptekben voltak. Ebből gyúrtam össze ezt a csodás édességet, ami
a „kissé időigényes” kategóriába esik, de megéri a munkát.
Hozzávalók
6-8 szelethez:
A
piskótához (egy kb. 20x25 cm-es tepsihez):
40 g finomliszt
10 g étkezési keményítő
csipet só
4 tojás
25+25 g porcukor (én a barna
nádcukrot daráltam meg kávéőrlőn)
pár csepp
citromlé
a
kenéshez 2-3 ek szitán áttört baracklekvár
A sütőt
előmelegítettem 180 °C-ra, és a tepsit kibéleltem sütőfóliával.
A
tojásokat szétválasztottam. A sárgáját habosra kevertem 25 g porcukorral, majd a
fehérjét is felvertem pár csepp citromlével (tiszta habverővel). Végül a másik 25 g cukrot is hozzákevertem,
hogy fényes és kemény hab legyen belőle.
A hab 1/3
át lazán a sárgájához kevertem, majd ráhalmoztam a tojáshab másik felét, végül
rászitáltam a keményítővel és sóval összekevert lisztet, és az egészet óvatosan
összekevertem. A tésztát a tepsibe simítottam, és addig sütöttem, amíg szép
színt kapott. Ez nagyjából fél óra volt, de közben a sütő ajtaját nem szabad
kinyitni. Amikor elkészült, a sütőt kikapcsoltam, és az ajtaját kitámasztottam,
hogy ne érje hirtelen sokk a tésztát. 10 percig hagytam pihenni. Végül kivettem
az addigra már lehűlt sütőből. Megkentem baracklekvárral, és szorosan
feltekertem. Így hagytam kihűlni.
Közben
elkészítettem a krémet. (Eredeti recept: Lajos-Hemző: 99 házi sütemény)
Hozzávalók
a krémhez:
25 dkg
krémes túró
5 dkg
gyümölcscukor
2 ek
vaníliás gyümölcscukor
1 ek
zselatin
1 dl ananász lé
2 dl tejszín
kb. 15
dkg ananász
Egy
szögletes kenyérsütő formát (10x30 cm-es) kibéleltem folpackkal.
A krémhez
a túrót kikevertem a cukorral, vaníliás cukorral. A zselatint elkészítettem az
ananász lével a használati utasítás szerint. Egy kevés túrót a zseléhez
kevertem, majd az egészet a túróhoz öntöttem, jól elkevertem. Gyorsan felvertem
a tejszínhabot és a zselés túróhoz kevertem. Végül az ananászt is hozzáadtam. (Eredeti recept: Nagy süteménykönyv)
A
piskótatekercset 1 cm-es szeletekre vágtam, és a szeletekkel kibéleltem a forma
alját, oldalát. Belesimítottam a gyümölcsös túrót, végül a tetejére is tettem a
piskótatekercsből (ez lesz majd az alja). Ezt még egy adag ananászos zselével
kitöltöttem, de ez el is hagyható.
Fóliával
letakarva egy éjszakán át hagytam dermedni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése