Nem is emlékszem, mikor ettem utoljára Rákóczi túróst.
Talán egyszer már csináltam, amikor még otthon laktam. Mivel a Zuram nem rajong
érte, nem is készítettem eddig, viszont most maradt némi túró, amit jó lett
volna sütibe tenni (hogy a kissé koncentrálódott, felhasználására váró jó kis
hazai baracklekvárt már ne is említsem). Igyekeztem beleadni mindent, hogy
azért ne nekem kelljen megenni majd az egész tepsi sütit. Sikerült is: „Hát…ez
egész jó”. Lefordítom: ahhoz képest, hogy nem szeretem a túrós sütiket, ez
nagyon finom, kérek még.
A recept alapja a Lajos-Hemző páros 99 Sütemény és
tortából származik, némi módosítással.
Hozzávalók (4-5 személyre):
A tésztához:
120
g
liszt
60
g
vaj
30
g
cukor
2 púpozott ek tejföl
só
2 kk sütőpor
½ citrom reszelt héja
A töltelékhez:
250
g
áttört túró
40
g
vaníliás gyümölcscukor
1 tojás sárgája
2 ek tejföl
25
g
mazsola forró vízzel leforrázva
1 ek zsemlemorzsa
A tetejére:
1 tojás fehérje
1 ek gyümölcscukor
2-3 ek sárgabaracklekvár (én szitán áttörtem, hogy a rostok
ne kerüljenek bele, és könnyebb legyen a túróra kenni)
A tésztához az összes hozzávalót késes robotgépbe tettem,
és addig kevertem, amíg összeállt. Fóliába csomagoltam, és fél órára a hűtőbe
tettem. Közben előmelegítettem a sütőt 180 °C-ra. Egy kisebb tepsit kivajaztam,
beliszteztem.
Aztán a tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, beletettem
a tepsibe, megszurkáltam villával, és félig megsütöttem. Akkor jó, ha kicsi
színt kap, de még nem kemény a teteje.
Amíg a tészta sült, kikevertem a tölteléket. Először a
sárgáját habosra kevertem a cukorral, majd beletettem a túrót, és a többi
hozzávalót.
A tésztát kivettem a sütőből, rászórtam a zsemlemorzsát, és
egyenletesen rákentem a túrót. Visszatettem a sütőbe úgy 10 percre, de érdemes
odafigyelni, nehogy kiszáradjon. Közben felvertem a tojásfehérjét, hozzáadtam a
cukrot és fényes, kemény habbá vertem.
A tésztát kivettem a sütőből, megkentem a kicsit
felhígított baracklekvárral, majd jött rá a hab és visszatettem a sütőbe, amíg
kis színt kapott a tojáshab.
Kivettem a sütőből, a sütit a tepsiben hagytam kihűlni. Vizes
késsel érdemes felszeletelni.
Ha jól dolgoztunk, kaptunk egy puha, omlós tésztát,
krémes, édes túróval, amit a baracklekvár savanykássága ellensúlyoz. A tojáshab
a tetején pedig igazán guszta látvány. Nem lesz hosszú életű.
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlés