Már
megint méltánytalanul elfelejtettem szegényt. Mindig ez van. Pedig annyira
egyszerű, meg költséghatékony. És van is már a blogon egy recept, ami bevált, de most véletlenül
egy másik szakácskönyv receptje alapján készítettem el, saját gondolatokkal
kiegészítve. És valami nagyon jó kerekedett belőle. Szereztünk hozzá
savanyú káposztát, meg finom cseh söröket, hogy teljes legyen a boldogság.
Jó ha a
krumpli sárga fajta, a juhtúró és a tejföl pedig jó minőségű. A szalonnánál
trükköztünk, mert sütöttünk házi füstöltet is meg bacont is. Nem egy diétás
kaja, de így a tél előtt fölösleges is fogyózni. Ez most a tartalékolásról
szól.
A recept
kis módosítással a Kelet-Európai Szakácskönyvből való (1983).
Hozzávalók
4 bőséges adaghoz:
80 dkg sárga
krumpli
1 tojás
1 ek zsír
2 ek
tejföl
30-35 dkg
liszt
A
tetejére:
15 dkg
juhtúró, szalonna, tejföl, bors
Egy fazékban
feltettem forrni a vizet.
A
szalonnát kisütöttem, zsírját egy tepsi aljára öntöttem.
A sütőt
előmelegítettem a legmagasabb fokozaton.
A
krumplit meghámoztam, kis lukú reszelőn lereszeltem és összekevertem a tojással,
zsírral, tejföllel, liszttel. Amikor felforrt a víz, beleszórtam a sót
(literenként 1 csapott evőkanál), és galuskaszaggatóval beleszaggattam a
tésztát. Kb. 8-10 percig főztem egy adagot (4 adagban főztem ki). Érdemes néha megkóstolni, hogy azért ne is főjön szét. A leszűrt tésztát a várakozó tepsibe tettem,
tetejére morzsoltam a juhtúrót, nyakon öntöttem tejföllel, borsot tekertem rá, végül megszórtam a
kisült szalonnával. Kb. 20 percig sütöttem. A tészta alja kicsit megsült a
szalonnazsírban, a teteje finom puha, omlós maradt, ropog a szalonnapörc,
uralkodik a juhtúró. Egy korsó jó sör és más nem is kell a boldogsághoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése