Anne Burrell-től égnek áll a hajam, de a receptjei
tetszenek. Mivel nyers tojás fóbiánk van, nagyon megörültem, amikor megtaláltam
ezt a receptet. Nem választja szét a tojásokat, hanem egyben kell felverni a
cukorral, gőz fölött, lassan. Ez persze kicsit rizikós, mert a rántottás
piskóta nem igazán jó, de ha odafigyelünk biztosan sikerülni fog. Az eredeti
receptet itt találjátok. Én a csokit legközelebb kihagynám a krémből, de ez
ízlés kérdése. Kis vaníliát tettem még a krémbe, abból baj nem lehet. A
mennyiségek bögrében (b.) vannak megadva (1 bögre=250 ml), ami kicsit zavaró
nekem. Nem hátrány egy cup készlet.
Hozzávalók 4-5 személyre:
3 db tojás
1/2 b. cukor
2 b. mascarpone
1/2 rúd vanília kikapart magjai
1/2 b. csoki reszelék (elhagyható)
Ebbe mártogatjuk a babapiskótát:
3 b. forró víz
3/8 b. cukor vagyis a ¾ b. fele
1/4 b. instant kávé
1,5 ek kakaó
1/4 b. kávélikőr, vagy rum
200
g
babapiskóta
A tetejére csoki reszelék vagy kakaó
A cukrot, vaníliát (magokat és a rudat is) és a tojást
összekevertem és gőz fölött 6-7 percen keresztül habverővel felvertem. Akkor
jó, ha a térfogata a 3x-ára nőtt és kicsit besűrűsödött (csíkot húz). A tál ne
érjen a forró vízbe!
Amikor elkészült, levettem a gőzről, kivettem belőle a
vaníliarudat, robotgéppel tovább kevertem közepes fokozaton, amíg ki nem hűlt.
Ez nagyjából 5 perc volt. Végül belekevertem a mascarponét és a csokit (amit
legközelebb kihagyok, mert a ropogós állag nem nagyon jött be a lágy krém
mellett). A krémet ezután hűtőbe tettem 1 órára.
A cukrot, kávét, kakaót és rumot egy tálba tettem, majd
felöntöttem a forró vízzel, jól összekevertem, amíg a cukor is feloldódott, és
hagytam kihűlni.
A piskótákat ebbe a lébe mártottam pár másodpercre, majd
leraktam egy réteget egy négyszögletes tál aljába. Erre jött a krém fele. Majd
megint kávéba mártott piskóta következett, de most az előző rétegre merőlegesen (építőipari
szakzsargonban „kötésben”), aztán megint krém. Végül a tetejére kakaót
szitáltam. Egy-két órára hűtőbe tettem. Lehet több réteget is készíteni, nekem
sajnos nincs magasabb tálam, ezért szoktam csak két emeletet építeni.
Ez a recept zseniális, nagyon beleszerettem. A piskóta nem
olyan erősen kávés, mégis nagyon aromás, a krém meg egyszerűen isteni. Fotó
sajnos nem készült, mert nem győztük kivárni, amíg összeáll, így a tálalás nem
túl guszta, de majd kitalálok valamit, hogy fotózható legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése