Én nagyon
szeretem minden változatában, párszor próbálkoztam is vele, de nem volt
türelmem ragacsosra főzni, al dente meg nem volt igazán élvezhető. Így egy idő
után alábbhagyott a lelkesedésem. Viszont a minap indiai zöldség curry utánra
gondoltam egy kis édes tejberizst enni és ezúttal jól utánaolvastam ennek a
bonyolult lelkületű desszertnek. A trükk valószínűleg abban rejlik, hogy
először vízben fő a rizs, után jön a tej adagonként, gyakran keverve, mint a
rizottónál, hogy jó ragacsos legyen. Elmélet ide vagy oda, a végeredmény igen
jó lett. Persze gyakorlott háziasszonyok most nyugodtan megmosolyoghatnak: én
szakácskönyvből főzőm a tejberizst :) A fűszerezés fakultatív, de a fahéj
szegfűszeg szerintem kell bele.
Hozzávalók:
15 dkg
kerek szemű rizs megmosva
½ l tej
2 ek
vaníliás gyümölcscukor
2-3 db
szegfűszeg
½ rúd
fahéj
késhegynyi
őrölt kardamom
pici
őrölt szerecsendió
víz
csipet só
vaj
gyümölcs
a díszítéshez
A rizst a
fűszerekkel, sóval és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltettem főni.
Gyakran kevergetve, fedő alatt, lassú tűzön főztem. Amikor felszívta a vizet,
hozzáadtam a cukrot, és annyi tejet, amennyi ellepi. Kevergettem és amikor a tejet
is felszívta, újabb adagot adtam hozzá, hogy megint ellepje. És ezt addig
játszottam, amíg el nem fogyott a tej. A rizstől is függ, hogy ennyi tej elég-e
hozzá, ha hígabban szeretjük, lehet még hozzátenni egy keveset. Amikor az
összes tej elfogyott és úgy tűnt, hogy a rizs megpuhult, és már nem is tudna
több tejet felvenni, kikapcsoltam alatta a lángot és belekevertem egy
kávéskanálnyi vajat. Lefedve, konyharuhával bebugyolálva hagytam kihűlni.
Idény
gyümölcscsel vagy konzerválttal, kókusszal, mandulával, aszalt gyümölcsökkel
végtelen számú variáció megengedett.
(Csak
halkan jegyzem meg, hogy most pár hétig tejmentes életet kell élnem, úgyhogy
főleg vaníliás szójatejet használtam hozzá (azért volt benne 1 dl sima boci tej is). Nem
volt rossz, de a rendes tejes változatot jobban preferálom, de jó tudni, hogy
szójatejjel is működik.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése