2015. augusztus 19., szerda

Fűszeres szilvaleves

Szilvaszezon van, én meg annyi mindent szeretnék főzni belőle egyszerre. Első körben a levest érte a megtiszteltetés, hogy az idei első szilva belekerüljön (szegény gombóc holtversenyben második lett). Szokás szerint több receptet kombináltam, aztán mentem a saját fejem után. Nagyon egyszerű megfőzni, úgyhogy érdemes nekifutni. Színe is, íze is egy kicsit az őszbe hajlik már.
Hozzávalók:
4 ek barnacukor
40 dkg szilva
1 kk mézeskalács fűszerkeverék
tej, tejszín ízlés szerint
2-3 ek méz az édesítéshez
rum az ízesítéshez (elhagyható)
A szilvát megmostam, kimagoztam, félbe vágtam. A cukrot óvatosan, türelmesen megolvasztottam, majd felöntöttem annyi (kb. 1 dl) forró vízzel, hogy a karamell fel tudjon oldódni benne. Ezután beleszórtam a fűszerkeveréket, a felezett szilvákat és felöntöttem annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje. Lefedve, lassú tűzön addig főztem, amíg a szilva megpuhult.
Ezután nagyjából összeturmixoltam, de azért még hagytam benne nagyobb szilvadarabokat (kb. a ¾-t turmixoltam le). Felöntöttem egy kis tejjel és tejszínnel, hogy hígabb és tartalmasabb legyen, végül mézzel édesítettem. Én egy pici rumot is löttyintettem bele, mert szerintem a szilva rummal az igazi.

A színénél már csak az íze menőbb :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...