Azt hiszem
nem is lehetne aktuálisabb ez a mártás, ami előcsalogatja a napsugarakat.
Legalább a konyhában és a tányéron, ha már odakint süvít a szél és vízszintesen
esik az eső. Furcsa, már más recepteknél is előfordult, hogy ami másoknak a
nyarat idéző étel, nekem a telet idézi. Ez a Fűszeres Esztertől ellesett
napmártás is ilyen: a keleti fűszerekkel, kókusztejjel tartalmas és felmelegít.
Igaz, a nyár is felmelegít (ha csak nem kell egy kenuval elkövetett borulás
után fél óráig a derékig érő hűs folyóban ácsorogni a megmentőkre várva). Még
sosem kóstoltam ehhez hasonlót, nem is voltak elvárásaim vele kapcsolatban, és
nagyon jó lett (mennyivel szebb az élet elvárások nélkül :). Lila hagyma volt csak itthon, de újhagymával látványosabb. Legközelebb azzal készítem.
Hozzávalók 2
személyre:
2 adag
csirkemell
só, bors
olívaolaj
1 kicsi
fokhagyma
a mártáshoz:
olíva olaj
17 g mazsola
1 csomag
újhagyma felkarikázva (vagy 1 lila hagyma felkockázva)
1/3 ek
koriandermag száraz serpenyőben megpirítva
1 doboz
kókusztej
30 g
szárított paradicsom apróra vágva
pár karika
csilipaprika
rozmaring
(egy csipet őrölt rozmaringot használtam)
1/3 ek méz
bors
1. A húst
kicsit megklopfoltam, sóztam, borsoztam és az olíva olajon erős lángon mindkét
oldalát megsütöttem. (Én egy fogpiszkálót szoktam a húsba szúrni, hogy
ellenőrizzem, átsült-e rendesen: ha színtelen lé folyik a szúrás helyén vagy már
nem is enged levet, akkor biztosan átsült, utóbbi esetben szárazabbra sült.
Vagy ha maghőmérőt használunk, a hús belső hőmérséklete elérte a 75-80 °C-ot.)
Amikor kisült, megkentem az áttört fokhagymával, kivettem a serpenyőből és
letakarva melegen tartottam.
2. A
visszamaradt olajon, alacsony lángon megfuttattam a hagymát és a mazsolát. Ha kevés az olaj, lehet még hozzátenni.
Amikor a hagyma üvegesre pirult, felöntöttem a kókusztejjel, beleszórtam a
paradicsomot, csilit, rozmaringot és a koriandert és fedő alatt lassan főztem a
mártást. Amikor a mazsola megszívta magát, a paradicsom megpuhult és az ízek is
összeértek (nagyjából 5-7 perc volt), belekevertem a mézet és a borsot, majd
kikapcsoltam alatta a lángot.
3. A mártást a
sült hússal, sült cukkinivel és főtt (basmati) rizzsel tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése