Egy éve
vettem egy zacskó quinoát, hogy kipróbáljam, mert mindenhol azt lehetett
hallani, hogy szuper egészséges és remek fehérjeforrás. Köretnek nekem nem
annyira vált be, és itt egy kicsit el is akadtam. Aztán ahogy receptek után
kutakodtam, egész jó felhasználási módokat találtam, pl. sült zöldségeket lehet vele tölteni, vagy finom édes, gyümölcsös kásának is. Itt egy következő
felhasználási mód: zöldség „fasírt”. A recept Donna Hay-hez tartozik. Szeretem a
receptjeit, nagyon letisztultak, az ételek tele vannak ízekkel mégis egy fokkal
egészségesebbek. Ilyen ez a zöldségropogós is, színes, ízletes, zsenge borsós,
petrezselymes, szezámmagos. Tényleg ajánlom azoknak, akik
szeretnének változatosabban étkezni és új recepteket kipróbálni.
Hozzávalók 4
személyre:
65 g quinoa
160 ml víz
120 g blansírozott, mélyhűtött zöldborsó
45 g
rizsliszt (kukorica liszttel is finom lett)
1 ek tahini
vagy zúzott szezámmag
2 ek
aprított petrezselyem
só, bors
olaj a
sütéshez
forró víz a quinoa
leöblítéséhez
1. A quinoát forró vízzel leöblítettem,
hogy a külsején lévő keserű anyag leázzon róla.
2. Majd feltettem főni a vízzel és egy
csipet sóval. Fedő alatt alacsony lángon 10 percig főztem. Ezután lekapcsoltam
alatta a lángot és 5 percig (fedő alatt) pihentettem, végül hagytam kihűlni.
3. A borsót pár percre forró vízbe tettem,
hogy megpuhuljon, majd leszűrtem.
4. A főtt borsót tálba tettem és hozzátettem a quinoa felét, a lisztet, tahinit (vagy szezámmagot),
petrezselymet, sót és borsot és összeturmixoltam. Ezután hozzátettem a quinoa
másik felét is és alaposan elkevertem.
5. Evőkanálnyi gombócokat formáltam a
masszából és egy kicsit kilapítottam, majd forró olajban, közepes lángon
kisütöttem őket, oldalanként 3-3 percig (amíg arany színű lett). Végül papírtörlőn leitattam róla a
felesleges olajat.
6. Rizzsel és fokhagymás majonézzel
tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése