Bár még nem
volt szerencsém megkóstolni eredeti hazájában, párszor már készítettem, és
nagyon megszerettük. Az eredeti recept itt olvasható. Én csak fél adagot
szoktam készíteni, mert frissen az igazi.
Hozzávalók 12
csigához:
a tésztához:
17 g friss
élesztő
50 g (gyümölcs)cukor
150 ml tej
1/2 tojás
60 g olvasztott
vaj
1/2 tk só
1 tk őrölt kardamom
325 g simaliszt
50 g teljes
kiőrlésű liszt
a
töltelékhez:
50 g puha
vaj
25 g barna cukor
1 ek fahéj
a mázhoz:
1/2 tojás
1 ek víz
szóró cukor (én sima cukorral szórtam meg)
Az élesztőt
kevés tejben feloldottam, majd a tészta összes hozzávalóját a kenyérsütő
tartályába tettem és lusta háziasszony módjára hagytam, hogy 10 percig dagassza.
Ezután 30 percig kelni hagytam. Közben elkészítettem a tölteléket: a cukrot és
fahéjat jól kikevertem a puha vajjal. Amikor a tészta megkelt, 3 mm vékonyra, 30
cm szélesre nyújtottam. Megkentem a fahéjas töltelékkel és a hosszabb oldaláról
kezdve feltekertem (mint a bejglit). A tésztát 12 részre vágtam, a csigákat egymás
mellé tettem egy magasabb falú sütőedénybe. (Így szépen összesültek, és a
szélük nem száradt ki annyira.) Mialatt keltek a csigák, előmelegítettem a
sütőt 180 °C-ra. Amikor megkeltek (egy óra szobahőmérsékleten), a tetejüket
lekentem a tojással, majd megszórtam a cukorral. Aranybarnára sütöttem őket.
A tésztában
igen sok vaj van, és a sütés során a töltelékből is átvándorol némi a tésztába,
ettől csodás, foszlós állaga lesz. A kardamomtól és fahéjtól pedig finom illatos,
fűszeres.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése