Úgy látszik mostanában az egyszerűség hódolója vagyok. Ez
nem lesz egy tejszínes, snidlinges, gombás mittudoménmilyenes spagetti. Csak
tészta, szalonna és tojás (na jó meg egy kis sajt). A három jó barát.
Nem tudom, írtam-e már, de nagyon beleszerelmesedtem az
Etetni bolondulásig c. szakácskönyvbe. Tele jó praktikákkal, gyors, laktató
fogásokkal, mint pl. a spagetti carbonara. Az összetevőkből már nem hiányoltam a
tejszínt, mert pár héttel előtte olvastam a Táfelspiccen ezt a jó kis írást a
témáról. Mélységesen egyetértek. A tejszínnel amúgy sem vagyok jóban (kivéve,
ha süti tetején van). Azért bevallom: szentségtörtem, mert nem vállaltam be a
fél-főtt tojást, úgyhogy egy kicsit még a gázon hagytam a tojásos tésztát, így
nem lett annyira krémes állagú. De ti lehettek bátrabbak :) A recept a fenti
könyvből származik - amit szívből ajánlok mindenkinek.
Hozzávalók 3-4 főre:
30 dkg spagetti
15 dkg szalonna csíkokra vágva (pl. bacon)
2 nagy tojás
¾ csésze reszelt parmezán
friss őrölt bors
A spagettit forró, sós vízben puhára főztem. Közben
serpenyőben megpirítottam a szalonnát (ha sok lenne a zsírja, nyugodtan le
lehet szedni pár kanállal). Egy kis tálban felvertem a tojásokat, összekevertem
a parmezánnal és megborsoztam. A leszűrt, forró tésztát a szalonnára (zsírra)
öntöttem, gyorsan összekevertem, majd nyakon öntöttem a tojásos keverékkel és
alaposan összekevertem. Mint mondottam volt, kicsit (kb. 10 mp) hagytam még a
gázon. Azért valószínűleg a forró zsíros tésztának is van annyi hője, hogy
kicsit megfőzze a tojást.
Igazi munkából hazaesős, dobjunk össze gyorsan valamit
vacsora. Képet meg azért nem csináltam róla, mert nem egy fotogén fogás, viszont annál finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése